Zo kun je nu nog geld verdienen aan de bizarre stijging van de bitcoin

Als je in 2009 voor 50 euro aan bitcoin had gekocht, dan was je nu miljonair. ‘Als’ inderdaad. Inmiddels kost één bitcoin zo’n 2000 dollar. Ben je te laat? Niet per se.

Volgens Daan Kleiman van Bitonic is het moeilijk te zeggen wat de koers de komende tijd gaat doen, maar moet je vooral rekenen op de lange termijn. “Het kan dat er spoedig een correctie plaatsvindt (dan zakt de waarde – red.) maar wie zegt dat hij niet gewoon doorgroeit naar 4.000 dollar?”

Hmm, die waarde stijgt wel erg snel.

Is het niet een bubbel die op barsten staat?

Volgens deze mensen wel.

Het slimste is volgens Kleiman op dit moment om wat bitcoin te kopen voor de lange termijn. “Gebruik wat play money, geld waarvan het niet uitmaakt dat je het verliest.”

Kleiman denkt dat de bitcoin de komende tientallen jaren alleen maar zal stijgen

Kleiman, die in 2012 Bitonic oprichtte met wat vrienden om in te spelen op het ontbrekende gebruiksgemak, is er van overtuigd dat de digitale munt op lange termijn (denk aan tien tot tientallen jaren) zeker in waarde zal toenemen.

Een andere coin kopen

Naast bitcoin bestaan er ook andere digitale munten, zoals Ethereum, Litecoin, Dash etc (check ze hier allemaal). Kleiman, die alleen maar de ‘ouderwetse’ bitcoin verkoopt, is niet erg enthousiast over die collega’s. “De vraag is wat ze toevoegen aan bitcoin. Over het algemeen zijn het kopieën van bitcoin met een andere naam, en sommige zijn zelfs regelrechte scams, dus daar moet je mee uitkijken.”

Bitcoin kan leren van andere digitale munten

Enthousiaster is hij over Monero, een digitale munt die bekendstaat om de sterke privacy. “Dat is zeker een toegevoegde waarde, en iets waarop bitcoin momenteel nog tekort schiet.” Een concurrent van bitcoin is Monero (wat Esparanto is voor ‘geld’) volgens Kleiman nog niet. “Bitcoin kan vooral leren hoe ze dat na kunnen maken.”

Barst de bubbel? Bitcoin voor het eerst in twee maanden onder de 2.000 dollar

Is het afgelopen met de gonzende hausse op de cryptomarkt? De waarde van Bitcoin dook dit weekend even onder de $2.000 dollar, voor het eerst in twee maanden.

Vanochtend was de munt weer terug geklommen naar een waarde van iets boven de 2.000, maar de schade was aanzienlijk: samen met de andere cryptomunten was de dip zo krachtig dat een derde van de totale marktwaarde in rook opging: van de 115 miljard dollar die alle cryptomunten bij elkaar medio juli waard waren ging een flinke 42 miljard af.

Ha, kom je nu mee!

Deze experts riepen het al langer: die cryptomunten zijn veel te risicovol.

Er lijken twee redenen te zijn voor de daling. Ten eerste heerst er enige spanning bij Bitcoin. Bij de originele cryptomunt is een interne strijd gaande tussen verschillende programmeurs, die verdeeld zijn in twee kampen. Kort gezegd: zij die willen dat de hoeveelheid coins wordt uitgebreid en zij die willen dat dit juist beperkt blijft. Op 1 augustus wordt daarover een beslissing genomen.

Ten tweede lijkt het er sterk op dat de waarde van cryptomunten de afgelopen maanden flink is overschat, en dat de prijs is gaan stijgen doordat avontuurlijke investeerders juist daarop zijn gaan wedden. Wat we nu zien is wellicht een gezonde correctie van de prijs.

Wie een blik richt op de grafieken ziet na maanden van abnormale stijging een duidelijke duik. Dit is Bitcoin:

De tweede cryptomunt was sinds een paar maanden het Russische Ethereum, waar zoveel vertrouwen in bestaat dat zelfs Vladimir Poetin met de makers in zee wilde gaan voor het creëren van Russische nationale digi-valuta. Dit is Ethereum:

Dan is er nog de nummer drie, genaamd Ripple. Ripple is de munt van het gelijknamige betaalbedrijf, dat banken en grote financiële instituten helpt met het versnellen van transacties door ze via een digitaal platform te laten verlopen. Dit is Ripple:

Bizar: één bitcoin is nu meer dan $3000 dollar waard

De bitcoin lijkt echt niet meer te stoppen: de waarde van de digitale munt steeg zondagavond naar $3.012,05 dollar. Een record.

De waarde van de munt groeit al maanden met grote sprongen. Hoewel hij een paar weken geleden even inzakte, lijkt de groei nu hervonden dankzij de interesse in de cryptocurrency van Aziatische investeerders, meldt CoinDesk.

Oh, had ik maar geld geïnvesteerd!

Wacht, het is niet te laat!

Zo kun je nog verdienen aan bitcoin.

 

Niet alleen bitcoin is bezig met een flinke stijging, ook de tweede cryptomunt qua waarde, Ethereum, bereikte een record met een waarde van $300 dollar. Ook valuta als Monero en Litecoin zien hun waarde stijgen.

Verhoudingsgewijs groeien de andere valuta, zogenaamde alt-coins, nu sneller dan bitcoin. Deels wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door speculatie op de waarde.

De stijging van bitcoin zou omgekeerd weer worden beïnvloed door het feit dat veel altcoins niet met ‘gewoon’ geld (zoals euro’s en dollars), te koop zijn, maar alleen met bitcoin.

Investeren in bitcoin? Volgens deze critici is het een bubbel die op barsten staat

De waarde van de bitcoin steeg in een jaar tijd van 600 naar 1600 dollar. Een flinke toename, zo flink zelfs, dat veel stemmen beweren dat we te maken hebben met een bubbel die elk moment kan barsten.

Een snelle stijging in waarde op zich is niet per se een teken van een bubbel. Volgens Brian Wu op Investorsplace lijkt het erop dat de munt in zwaar weer kan komen: zo zou de waarde van de bitcoin vooral worden gestuurd door de groeiende interesse in ‘altcoins’, andere digitale valuta zoals Ether. Dergelijke munten zijn alleen maar te kopen met bitcoin, dus groeit de prijs van die laatste via die eerste.

Ja, wacht eens even.

Als je nu instapt, kun je op lange termijn nog rijk worden.

Lees hier hoe.

Fintech-kenner Ajit Tripathi (PwC) zegt tegen The Financial Times dat het gebrek aan regulering van de bitcoin weleens tot problemen kan gaan leiden. De groeiende aanwezigheid van andere cryptovaluta, zogenaamde altcoins, maakt het gehele landschap nog moeilijker te overzien.

De huidige hausse doet denken aan de dotcom-bubbel die in 2001 barstte

Sommige kenners zien ook de voortekenen van een bubbel, maar eentje die pas op langere termijn plaats zal vinden. Bellaj Badr, CTO van een bitcoin-bedrijf in Silicon Valley, schat dat de waarde nog kan stijgen naar tussen de 3000 en de 4000 dollar. Op dat moment zou weleens de gevreesde correctie kunnen plaatsvinden.

De bitcoin-hausse doet denken aan de dotcom-bubbel die in 2001 barstte. In de jaren daarvoor investeerden bedrijven massaal in internet-ondernemingen, die uiteindelijk veel minder waard bleken te zijn dan verwacht. Het plotselinge verlies in vertrouwen zorgde voor een korte crash op de beurs.