Zelfs Syrië zit dichterbij een plek op het WK dan Oranje

Een wonder zich zal moeten voltrekken wil Oranje zich plaatsen voor het WK voetbal in Rusland in 2018, maar er is een underdog die hoge ogen gooit om wél een plek te bemachtigen.

In Syrië woedt al sinds 2011 een burgeroorlog waar honderdduizenden doden zijn gevallen en miljoenen mensen ontheemd. Afgelopen maand, september 2017, wordt gezien als de meest bloedige in de geschiedenis van de oorlog door het Syrian Observatory for Human Rights. 3055 mensen lieten afgelopen maand het leven door de oorlog, waarvan eenderde burgers en 207 kinderen.

Maar tijdens al die hartverscheurende ellende is het toch mogelijk dat de Syriërs zich plaatsen voor het WK, iets wat nog nooit eerder gebeurd is. Het Syrische team staat op plek 75 volgens de FIFA en moet wegens oorlog in eigen land de thuiswedstrijden in Maleisië spelen. De successen veroorzaken ook bij de Syriërs zelf verbazing, zo barstte een voetbalcommentator in tranen uit na een goal tegen Iran.

Naast de vreugde die de winsten van het team opwerpen, is er ook een politiek en moreel probleem. President Bashar al-Assad – beschuldigd van grootschalige martelingen, moordpraktijken, chemische wapens tegen zijn eigen bevolking, en de de facto winnaar van de Syrische burgeroorlog – is een groot fan van het team.

“Ik begrijp mensen hun behoefte naar een blij evenement, dat gekoppeld is aan Syrië en hun echte verlangen om verenigd te zijn… Ik respecteer hun gevoelens”, zei Hala Droubi, een Syrische journalist tegen de LA Times. “Maar tegelijkertijd, iedereen die Syrië kent weet dat er geen onafhankelijke instituties zijn, en daar vallen de sportinstituties ook onder.”

Volgens Droubi worden de voetbalwinsten misbruikt door Assad. “Om dit team boven politiek te plaatsen en te zien als een nationaal team dat de mensen verbindt, is een grote leugen en propaganda.”

Maar topscoorder Firas Khatib bemoeit zich niet met politiek, zegt hij. “Ongeacht wat er gebeurd, wij hebben niks te maken met politiek. We representeren het Syrische nationale team. We representeren elke Syrische burger.”