Wit-nationalisme met Sybrand en Mark

COLUMN JUSTINE VAN DE BEEK – Er is een rijtje aan bingotermen die rechts Nederland graag toeschrijft aan links Nederland. Samengevat komt het er op neer dat links Nederland een groepje deugende politiek-correcte wegkijkende elitaire gutmenschen zijn die aan onzinnige intersectionele identiteitspolitiek  doen. (Zie, ik kom wel eens buiten mijn filterbubbel!) Wegens het politieke falen van de gutmenschen moet rechts Nederland nu de bezorgde en gewone burgers opvangen. Links Nederlands blijft gewoon stug doorgaan met hun identiteitspolitiekerigheid.

Het is een slim frame dat het idee van de befaamde burger-elite-kloof omhoog houdt en zo witte mensen met weinig politiek vertrouwen weet te verleiden. Het kartel blijft doorspinnen! Die linkserts proberen vanuit hun ivoren toren al cultuurmarxistisch de hele samenleving naar de kloten te brengen! Kom maar in de armen van Thierry uithuilen, terwijl hij zich in gebrekkig Latijnse zinnen om je bekommert. Sybrand strijkt je geruststellend door je haren en fluistert: “Je bent gewoon een bezorgde burger”. Mark brengt echte Hollandse stroopwafels en mompelt tevreden: “Wij doen tenminste normaal.” Gezamenlijk sluiten ze al zingend af met het Wilhelmus. Je kunt content met een gevoedde onderbuik in slaap dommelen.

Door niet expliciet uit te spreken dat rechtse politici een witte massa willen aanspreken, kan je hen lastig betrappen op afgebakende doelgroepen

Maar weer even de ogen open. Die zogeheten identiteitspolitiek van links, dat wil zeggen, de focus op op bevolkingsgroepen op basis van hun identiteit (bijvoorbeeld: gender/etniciteit/seksualiteit) is niet per se links. En als het bij uitstek links zou zijn, dan zou links Nederland niet al te best scoren. Enkel DENK en Artikel 1 proberen hun partijen expliciet te centreren rondom deze zaken. DENK is klein en Artikel 1 kwam de Kamer niet in.

De rest van de linkse partijen lijken zich qua sociale vooruitgang met name bezig te houden met zaken zoals klasse en arbeid. Zij erkennen nauwelijks bijvoorbeeld structureel maatschappelijk racisme en hoe dat doorkruist met klasse. Sterker nog, voorman van de Socialistische Partij Ron Meyer distantieerde zich van ‘fout links dat altijd maar politiek-correct wil zijn’.  Dat verrekte opkomen voor mensen van kleur ook altijd. Zij krijgen dan misschien zonder strafblad minder snel een baan dan een witte Nederlander mét strafblad, maar ja. Meezingen met het Wilhelmus dan maar?

Bovenal is rechts zélf koning in identiteitspolitiek. Dat doen zij echter vaak subtieler dan links, door middel van zogehete dog whistles. Door niet expliciet uit te spreken dat zij een witte massa willen aanspreken kan je hen lastig betrappen op afgebakende doelgroepen. Maar wie een beetje oplet ziet de verborgen boodschap. Bij Baudet en Wilders spreekt het voor zich.

Rutte noemde Vlogger Ismail Ilgün ‘tuig van de richel’, maar over Vindicat-leden die zich misdragen doet hij geenszins zulke uitspraken

Rutte sprak in zijn verkiezingsbrief de ‘gewone Nederlander die voor racist worden uitgemaakt’ aan versus ‘mensen die naar ons land komen’. Zijn antwoord op arbeidsmarktdiscriminatie van Nederlanders van kleur was: “Vecht je in”. Vlogger Ismail Ilgün noemde hij ‘tuig van de richel’, maar over Vindicat-leden die zich misdragen doet hij geenszins zulke uitspraken. Buma (oud-Vindicatlid) sprak nu ook in zijn HJ Schoolezing over de ‘gewone Nederlander’ en een elite die nieuwkomers meer zou geven dan hen, en de islam zou volgens hem onduidelijke deadline van ‘verlichting’ gemist hebben. In de formatie sneuvelde het plan voor meer lessen over ons kolonialistisch slavernijverleden.  Maar: volkslied!

Identiteitspolitiek is geen linkse aangelegenheid: het is simpelweg al hoe onze samenleving is ingericht, en rechts maakt daar gretig gebruik van. Nu de andere bingotermen nog.