Wat je moet weten over de opvolger van Van der Laan

Het treurige nieuws dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zijn taken per direct neerlegt, sloeg in de hoofdstad in als een bom. Vanaf maandag neemt locoburgemeester Kajsa Ollongren de zaken waar. Maar wie is deze vrouw?

Als dochter van een Zweedse moeder en Nederlandse vader had Kajsa Ollongren (1967) al politieke ambities. Zo riep de geboren Leidse als twintigjarige al dat ze ooit minister van Buitenlandse Zaken wilde worden.

Haar carrière in de politiek begon in Den Haag. Ollongren maakte naam als topambtenaar binnen het ministerie van Economische Zaken (2001-2007) en het ministerie van Algemene Zaken (2007-2014). Als secretaris-generaal op dit ministerie (2011-2014) geldt zij als de belangrijkste adviseur van Premier Rutte.

Na de winst van haar partij D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 verruilde Ollongren Den Haag echter voor Amsterdam. Daar werd zij voorgesteld als wethouder Economische Zaken, Kunst en Cultuur en locoburgemeester.

De politieke stijl van Ollongren wordt beschreven als een enigszins afstandelijk en zakelijk. Wat vooral wordt gewaardeerd is haar vermogen om rust te bewaren. Dat onderschrijft ook Chris Buijink, oud-collega van het ministerie van Economische Zaken, in het NRC: “Als je Kajsa in spannende situaties in de buurt hebt, dan geeft dat degene met wie zij werkt kracht. Omdat ze steeds in het oog houdt ‘waar gaat het nou echt om’, en rust blijft uitstralen.”

Toch kreeg Ollongren als wethouder ook kritiek. Een groot onderdeel van haar portefeuille was de drukte in Amsterdam, waar zij volgens velen niet snel genoeg en te soft op reageerde.

‘Lieve Amsterdammers’ 
Toen Van der Laan in januari in een open brief aan alle ‘lieve Amsterdammers’ vertelde over zijn diagnose, nam zij al veel taken van hem over. Sinds maandag geldt dit voor al zijn taken, maar over haar toekomst laat ze niet veel los. Eerder deze maand zei ze tegen het Parool nog dat ze er vanuit gaat dat zij ‘gewoon’ wethouder in Amsterdam blijft, maar het NRC sprak voor de verkiezingen van 15 maart al eens over haar als ‘topkandidaat’ voor een ministerspost.

De vraag is: hoe nu verder? Omdat Ollongren als locoburgemeester niet mag fungeren als voorzitter van de gemeenteraad, moet eerst een waarnemend burgemeester aangesteld worden. Dat gebeurt meestal binnen twee weken. Dat zou Ollongren kunnen zijn, maar omdat zij ook geldt als grote kanshebber voor een ministerspost in het nieuwe kabinet, moet zij daarover eerst duidelijkheid geven.

Een nieuwe, definitieve burgemeester zal hoe dan ook nog even op zich laten wachten: de huidige gemeenteraad zal de verkiezing van een burgemeester doorschuiven tot na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018, zodat de nieuwe gemeenteraad over deze keuze gaat.

Wat vind jij van dit verhaal? Heb je een toevoeging? Laat het weten in de comments. Inhoudelijk sterke reacties kunnen we (na toestemming van jou) meenemen in het artikel.