Gaat de HEMA veranderen?

Vandaag werd bekend dat HEMA mogelijkheden tot verkoop aan het onderzoeken is. Dit nieuws kwam voor veel HEMA-fans onverwacht, maar eigenlijk hadden ook zij dat al lang aan kunnen zien komen. Het feit dat het oer-Hollandse warenhuis tien jaar geleden in handen kwam van investeerder Lion Capital, net als allerlei andere veranderingen binnen het bedrijf, was een duidelijk signaal dat dit moment eraan zat te komen. Hoe zit dat?

In mei 2017 verkocht het Nederlandse bedrijf Maxeda (voorheen Vendex KBB) HEMA aan Lion Capital, het bedrijf achter onder andere voedselketen Wagamama, schoenenmerk Jimmy Choo en kledingmerk American Apparel. De verkoop leverde Maxeda ruim 1,1 miljard euro op. Lion Capital is een investeringsmaatschappij die bedrijven aankoopt om ze vervolgens groter te maken. Het doel: het bedrijf verkopen met flinke winst. De geschatte vraagprijs door Lion Capital wordt geschat op 1,5 miljard euro.

Waarom we dit al lang aan hadden kunnen zien komen

Eerder schreven we een artikel over de investeringsmaatschappij NRDC achter warenhuis Hudsons’ Bay. De strategie die dat bedrijf (en elk ander private equity bedrijf) toepast is bijna identiek aan die van Lion Capital. Een bedrijf wordt gekocht met (deels) geleend geld, en moet over een aantal jaar meer opbrengen om de lening en de rente af te betalen en winst op te leveren. Om dat te bereiken, wordt kritisch gekeken naar alle processen binnen het bedrijf.

In de tijd dat HEMA eigendom was van Lion Capital, werden er een aantal veranderingen doorgevoerd die het bedrijf aantrekkelijker moesten maken voor een toekomstige koper. Een belangrijk onderdeel: internationalisering. Zo werd de domeinnaam HEMA.com aangekocht en breidde de keten uit naar landen als Spanje en Frankrijk. Ook het assortiment werd ‘geïnternationaliseerd’. Het primaire doel: de keten geschikter maken voor verkoop en (internationale) groei.

En nu?

Is dit het eind van de HEMA? Dat is afhankelijk van de koper. Als de HEMA in handen van een ander private equity bedrijf komt, gaat dit bedrijf dezelfde tactiek als Lion Capital en NRDC toepassen. Het bedrijf kan ook naar de beurs gaan, of in handen komen van een ander retailbedrijf (zo stond Ahold al eerder eens op het punt om het bedrijf te kopen). In het geval van HEMA zou de interesse echter in de private equity-hoek zitten, meldt Quote op basis van verschillende bronnen. En dat zou slecht nieuws kunnen betekenen voor HEMA-liefhebbers: een private-equity bedrijf zal er alles aan doen om HEMA meer waard te laten worden, ook als daar het assortiment of personeel de dupe van is. Voor nu lijken werknemers in ieder geval nog even veilig; volgens HEMA-baas Tjeerd Jegen gaan er geen gedwongen ontslagen vallen.