Waarom Nederlanders zo boos zijn op foodbloggers en fitfluencers

Jarenlang werd er gezworen bij het WeightWatchers-dieet. Daarna volgde Sonja Bakker met haar dieetboeken. De dieetboeken werden razend populair en schoten als paddenstoelen uit de grond. Er was geen houden aan. Maar er is een verandering gaande. Healthy-bloggers krijgen veel kritiek over zich heen en hebben het zwaar te verduren. Waar komen die heftige reacties vandaan? Waar is die haat op gebaseerd?

In september van vorig jaar werden foodbloggers Tessa Moorman en Merel von Carlsberg, de vrouwen achter The Green Happiness, de grond in getrapt na een interview met het NRC. In het interview gaven ze uitleg over hun voedingsideologie. Ze pleiten voor een veganistisch dieet, zonder vetten, brood en suikers. Eieren bestempelen ze als ‘de ongesteldheid van de kip’ en ‘s ochtends twintig minuten lang je mond spoelen met een theelepel kokosolie zou je afvalstoffen doen verdwijnen. Ze deelden het artikel op hun Instagram-account.

Het artikel maakte veel los op internet. Moorman en Von Carlsberg kwamen bij RTL Late Night waar hun ideologie aan de kaak werd gesteld. Karin Luiten, culinair journalist en kookboekenschrijfster, zat bij de meiden aan tafel en vond ze doorgeslagen. Luiten was niet de enige met kritiek. Op social media regende het negatieve comments en Arjen Lubach wijdde er een item aan in zijn programma Zondag met Lubach.

Afgelopen dinsdag kwamen de bloggers weer in opspraak. Ze schreven op hun website een artikel over hoe je zo gezond mogelijk het festival Lowlands doorkomt. De website Noisey kwam gisteren met een tegenartikel: “Hoe overleef je mensen van The Green Happiness op Lowlands?” In het artikel werden de dames ‘saai’ genoemd en er werden tips gegeven voor het vermijden van de fitgirls en -boys op het festival.

De haat voor The Green Happiness wijst op een onderliggende irritatie van velen. Zoals Luiten het omschreef: “Er wordt zoveel beweerd, dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. En wat ik signaleer is dat wij in Nederland totaal de weg kwijt zijn over wat gezond eten is.”

Een van de mensen die kritiek had op de dames van The Green Happiness, en foodbloggers en fitgirls in het algemeen, is Jelmer de Boer. Hij was foodblogger en fitfluencer, en nu reisblogger. BIG sprak met hem.

Waar komt die heftige kritiek op bloggers dan vandaan?

“Ik denk dat die kritiek bestaat uit twee vormen. De eerste vorm is vanuit vakgenoten die bloggers en fitgirls en kruidenvrouwtjes wijzen op onwaarheden. Dat doe ik ook. Als The Green Happiness of Rens Kroes of De Energieke Vrouwenacademie iets onwaars verkondigt, bijvoorbeeld dat je klei moet vreten of alleen vegan moet eten of suikervrij moet leven of dik wordt van zwarte koffie of zegt dat detoxen goed voor je is of je moet oppassen dat je bloedsuikerspiegel niet teveel schommelt of je de juiste nagellak voor je hormonen moet kopen, dan moet je daar op gewezen worden. Want als je liegt, ben je een idioot. En vooral als je dat doet om geld te verdienen. Ik hou daar niet van. En daar wordt de wereld niet beter van. En dat is mijn doel.”

Als je liegt, ben je een idioot

“Een ander punt van kritiek, dat wat bijvoorbeeld Noisey heeft geuit op dat artikel van The Green Happiness, komt gewoon voort uit het niet begrijpen en accepteren van elkaars levenswijze. Als The Green Happiness mensen wil helpen om ‘gezond’, wat dat ook mag betekenen, een festivalweekend door te komen, dan is dat toch prima? Die kritiek komt van mensen die bang zijn om in hun autonomie te worden aangetast. Die mensen vinden dat je ‘gewoon normaal moet doen’ en niet zo gezond. Als de ene persoon knetter veel alcohol wil drinken en coke wil snuiven en de ander haar eigen fruit wil meenemen, wat is dan precies het probleem?”

“In mijn ogen is de allereerste en belangrijkste regel: iedereen moet lekker doen wat hij of zij wil zonder iemand anders daarmee te schaden. De volgende regel is: als je iets wil bereiken of doen, zoals fitter worden, afslanken, vrolijker worden, een festival meemaken zonder naar de tering te gaan, dan moet je daar een fatsoenlijke strategie voor verzinnen en toepassen. En als die strategie gebaseerd is op onwaarheden, dan mag, nee, moet je daar kritiek op leveren. In het geval van de festivaltips viel het wel mee met de onwaarheden.”

The Green Happiness is irritant en schadelijk omdat ze onzin opdringen

“The Green Happiness is irritant en schadelijk omdat ze onzin opdringen aan mensen. Rens Kroes vindt gewoon dat je wat voedzamer moet eten. Dat is toch op zich prima? Als je dat niet wilt doen, dan luister je niet naar haar. Iedere keer als ik haar Instagram Stories zie, dan denk ik: ‘o ja het is inderdaad wel belangrijk om wat voedzamer te eten’.”

“En de Energieke Vrouwen Academie zou trouwens gecensureerd moeten worden. Letterlijk alles op dat blog is onwaar. Marjolein Dubbers is een gevaar voor de samenleving. Ik meen dit echt. Haar boek zou ritueel verbrand moeten worden.”

Wát doen health bloggers als Rens Kroes en The Green Happiness dan precies verkeerd?

“​Rens doet niet zoveel verkeerd, behalve hangen met avocadoman en engnek David Wolfe en het soms aanraden van kleidrankjes. The Green Happiness vertelt superveel onwaarheden en verkoopt die onwaarheden. Dat artikel over Lowlands was echt een bijzondere uitzondering. Ik vond dat daar nog wel wat handige tips in stonden. Als ik naar dat festival zou gaan, zou ik echt 75% van hun tips ook doen. Omdat ik ook weet dat slaap en hydratatie belangrijk is,en voedzaam eten ook en ik douche ook graag als het lekker rustig is. Waarom the fuck zouden ze niet zulke tips mogen geven?”
Wat is volgens jou de beste uitkomst voor een gezonde levensstijl?

“Volgens mij weet heel Nederland supergoed wat gezond is en wat niet. Ook al is ‘gezondheid’ echt heel moeilijk te definiëren. We zijn alleen echt tering goed geworden in onszelf voor de gek houden. Wie weet er nou niet dat je minder moet vreten om af te slanken? Dat regelmatig sporten goed voor je is?”

Iedereen weet dat matiging de beste remedie is voor alles

“Voor je herstel, voor je fysiek, voor je geest, voor sociale contacten, tegen stress, voor het leren van nieuwe dingen, om jezelf uit te dagen. En wie weet er nou niet dat regelmatig groente en fruit en noten en zaden en bonen en volkorenproducten eten beter is dan dat regelmatig niet doen? En wie denkt dat weinig water drinken beter is dan regelmatig water drinken? En wie denkt dat heel vaak alcohol drinken beter is dan niet zo vaak alcohol drinken? Nou? Iedereen weet dat matiging de beste remedie is voor alles. En dan kun je soms lekker extreem doen. Everything in moderation, including moderation.