Big File Wat gaat er mis bij Giro555?

We moeten kappen met Giro555

Heeft de Giro 555-actie zin voor de hongersnood in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen? Journalist Linda Polman, auteur van De Crisis Karavaan, een kritisch boek over de ‘machine’ achter nood- en ontwikkelingshulp, denkt van niet. “Giro 555 heeft nul invloed op wat daar gebeurt.”

ERWIN VAN ‘T HOF

Wat vindt u van de Giro 555 actie?
“Ja, heel erg déjà vu. Om de paar jaar is het weer raak in dat gebied en dan staat giro 555 op, we geven al dan niet geld en gaan vervolgens weer rustig slapen. Ik ben er niet ondersteboven van. Giro 555 en al die organisaties die daarbij zijn aangesloten, hebben natuurlijk nul invloed op wat daar gebeurt. Het is allemaal zo marginaal wat Giro 555 doet en wat Giro 555 kán doen.”

“Giro 555 heeft natuurlijk nul invloed op wat daar gebeurt”

Hoi,

Artsen zonder Grenzen stopte met Giro555

Lees waarom

Moeten we dan stoppen met geven?
“Wat mij betreft wel. Maar: er zijn heel veel dingen die we als natie wel kunnen doen. Bijvoorbeeld verantwoordelijkheid nemen als lid van de Verenigde Naties. Kijken wat we kunnen doen aan ons aandeel in de oorlogen daar. Dat is iets heel anders dan zakken rijst brengen. Ernstige situaties zoals deze moeten niet worden aangepakt op het niveau van liefdadigheid.”

“Je maakt het dictators makkelijk om geld in te pikken om oorlog te voeren”

Een organisatie als Unicef doet toch goede dingen?
“Dat hangt er vanaf wat je goed noemt. Goed als je het standpunt hanteert dat ieder gered kinderleventje er één is. Maar je kan ook stellen dat je de dictators faciliteert die hongersnoden opzettelijk aanwakkeren. Je maakt het hen makkelijk om geld in te pikken om oorlog te voeren. Nu kun je één kindje redden, maar misschien maak je er 10.000 mee dood doordat een oorlog langer duurt.”

Giro 555 gaat volgens u de hongersnood niet structureel oplossen?
“Ja. En dan kun je over drie jaar weer Giro555 openen en over vier jaar weer. Het is een steeds herhalende cyclus. De marketing van de inzamelactie speelt in de eerste plaats de droogte-kaart, terwijl er veel diepere politieke oorzaken zijn voor de situatie. We moeten niet steeds tientjes inzamelen en dan net doen of we het even gaan oplossen.”

Deze hoogleraar vindt dat je wel moet doneren

Lees haar verhaal

Waarom blijven we dan geven?
“Het past in onze christelijke traditie om aalmoezen te geven en zo ons geweten te sussen. Als we ophouden met geld geven, wordt het ingewikkeld. Dan moeten we ineens écht aan de slag.”

“We moeten niet steeds tientjes inzamelen en dan net doen of we het even gaan oplossen”

Hoe worden uw standpunten ontvangen?
“Toen ik tien jaar geleden over dit onderwerp begon te roepen, stroomde mijn mailbox vol met haatmail. Het argument was dan: oh dus mevrouw Polman wil dat al die kindertjes in Afrika doodgaan. Dat gesprek is nu op een veel volwassener niveau gekomen. Je kunt nu wel degelijk een discussie hebben over de situatie. Mijn standpunt is nooit geweest dat we moeten ophouden met alle hulp en dat ze allemaal maar moeten doodvallen in hulpbehoevende landen, mijn standpunt is dat de hulpindustrie misschien niet de juiste weg is om de wereld te verbeteren.”

Wat nu?
“Er moet niet sporadisch, maar structureel aandacht komen voor de politieke situatie in landen als Jemen. Niet eens in de zoveel tijd als het echt helemaal uit de hand loopt.”

Laatste nieuws