Big File Moet je geld geven aan daklozen?

Waarom je echt geen geld moet geven aan daklozen

“Muntje?… Sigaretje?…” Iedereen die wel eens naar buiten gaat komt ze wel eens tegen: daklozen die voorbijgangers vragen om wat kleingeld of een peukje. Maar wat moet je doen als er voor de supermarkt een zwerver staat te bedelen voor kleingeld? “Wij raden af om geld te geven aan bedelaars,” zegt Bart Zwagemaker van HVO-Querido, een van de grootste organisaties uit Amsterdam die zich bezig houdt met daklozenopvang.

JORAM APPEL

“Bedelen betekent voor ons afhankelijkheid. Bedelen draagt namelijk niet bij aan een zelfstandig leven. Je wil dat mensen die zo’n groot probleem hebben daar op een manier mee omgaan die bij zo’n probleem hoort,” zegt Zwagemaker.

Het is daarnaast in veel grote gemeenten ook verboden om te bedelen. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hebben een bedelverbod in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) staan. Ook hebben (Nederlandse) bedelaars gewoon recht op een bijstandsuitkering. Zoals een 30-jarige, dakloze Utrechter in een interview met het NRC zei: “Alles is hier goed geregeld. Je kunt gaan werken en als dat niet lukt, krijg je een uitkering. In Nederland hoef je niet dakloos te zijn.”

“Wij raden af om geld te geven aan bedelaars.”

Bedelen is geen oplossing voor de lange termijn. Een Amerikaans artikel van The Atlantic suggereert dat een gemiddelde bedelaar een goede 1000 tot 1500 dollar per maand verdient. Dat kan hij of zij alleen niet opsparen (want welke zwerver loopt er nou met 3000 dollar over straat), dus geeft hij het snel uit.

Hoi!

Het wel of niet geven van een muntje lost natuurlijk niks op

Volgens sommige mensen zijn er betere oplossingen voor het daklozenprobleem

Klik hier om daar meer over te lezen.

Volgens Zwagemaker zouden mensen die dakloos zijn hun dag moeten besteden aan het deelnemen aan een workshop, activiteit, opleiding of een baan. “Dat kan wel bijdragen aan een dak boven je hoofd. Bedelen niet.”

Laatste nieuws