Waarom je die telefoon gewoon uit moet zetten op vakantie

Per 15 juni kun je in de hele Europese Unie internetten, bellen en sms’en uit je Nederlandse databundel. Dit scheelt een hele hoop extra kosten, zodat je nu op vakantie ook onbezorgd online kunt blijven. “Toch doe ik het niet. Gelukkig kan ik de aandrang om online te gaan weerstaan.”

Dit zegt Bamber Delver, opvoedcoach en directeur van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij. Hij gaat al zeven jaar elk jaar in zijn eentje op vakantie naar Portugal, waar hij helemaal offline is. Ondanks dat hij het lastig vindt, haalt hij er veel voldoening uit. ”Na een paar dagen ebt mijn behoefte om te appen, mailen, Facebooken en om nieuws te lezen weg. Dan kan ik goed loslaten wat er thuis en op mijn werk gebeurt en krijg ik inzichten over wie of wat er echt toe doet, of wat me te doen staat”, zegt hij tegen het AD.

Welbevinden en gezondheid

“Het is heel belangrijk om je werk los te laten op vakantie”, zegt Jessica de Bloom. Zij is auteur van het boek ‘De kunst van het vakantievieren’, waarvoor zij jarenlang in samenwerking met de Radboud Universiteit onderzoek deed. Het onderzoek ging over het effect van vakantie op het welbevinden en de gezondheid van werkende mensen.

Het is heel belangrijk om je werk los te laten op vakantie

“We zagen duidelijk dat degenen die goed afstand van hun werk kunnen nemen een sterkere stijging hadden in hun welbevinden, ten opzichte van de mensen die dat niet zo goed kunnen. En als je dan toch even iets checkt op je telefoon, zorg er dan voor dat het ongedwongen is. De enige manier om op dit gebied online gedrag ‘goed te praten’ is als je het echt zelf wilt en je niet het gevoel hebt dat het moet.”

”Je raakt niet gestresst als je op vakantie af en toe een kwartiertje je mail checkt.”

Helemaal offline gaan is dus helemaal niet nodig. Lees hier waarom.

Een poll van het AD laat zien dat veel mensen ook echt telefoonloos willen zijn op vakantie. 69% van de ruim vijfduizend mensen die hebben gestemd lijkt dit een goed idee.

‘Dankzij je telefoon hoef je nooit meer te verdwalen op vakantie’

Per 15 juni kun je in de hele Europese Unie internetten, bellen en sms’en uit je Nederlandse databundel. Dit scheelt een hele hoop extra kosten, zodat je nu op vakantie ook onbezorgd online kunt blijven. “Handig, want dan hoef je nooit meer te verdwalen.”

Op vakantie af en toe je mail checken voorkomt stress bij terugkomst

“Zo haal je meer uit de beperkte tijd die je op vakantie hebt. Je kan opzoeken wat er in de buurt te doen is, zodat je niet nét in een verkeerd restaurantje zit. Het internet kan ervoor zorgen dat je precies dat ene leuke koffietentje ontdekt.” Dit zegt Gonny van der Zwaag, hoofdredactrice van iCulture.nl, tegen BNR. “Ook als je bijvoorbeeld even iets wil vertalen, zodat je een Spaans bordje beter begrijpt, is het handig om toch een telefoon voorhanden te hebben. Ik vind het gewoon zeker wat toevoegen”, vervolgt Van der Zwaag.

Als je de mogelijkheid hebt om snel dingen op te zoeken, haal je meer uit de beperkte tijd die je op vakantie hebt

Bovendien biedt online zijn op vakantie ook op werkgebied voordelen. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je veel stressvoller terugkeert op je werk, omdat je inbox uitpuilt. En de gedachte aan die uitpuilende inbox kan al tijdens je vakantie aan je gaan knagen, zodat er weinig terecht komt van ontspanning. “Je raakt niet gestrest als je op vakantie af en toe een kwartiertje je mail checkt. En het voorkomt dat je bij terugkomst direct gestrest raakt. Deze balans is ideaal”, zegt ondernemer Dan Lee.

Er zijn ook veel mensen die hier anders over denken.

“Afstand kunnen nemen van je werk zorgt voor meer geluk.”

Lees daar hier meer over.

Bovendien bestaat de traditionele balans tussen werk en privé niet meer volgens Alexander Kjerulf. Hij is oprichter en ‘Chief Happiness Officer’ bij Woohoo, een consultancybureau. “Het ultieme doel is om ervoor te zorgen dat werk en privé niet volledig gescheiden hoeven zijn, maar dat er een balans is waarbij geen van de twee verwaarloosd wordt.”