Waarom is er geen fatsoenlijke, intelligente en rationele rechtse partij?

OPINIE – Ik voel me rechts, maar tegelijkertijd voel ik me niet vertegenwoordigd door de politiek. Hoe kan dat toch? Er zijn genoeg rechtse partijen. Waarom is er geen partij die mij aanspreekt?

VVD

Ik heb een tijd gedacht: “Ik voel me een liberaal, dus ik stem VVD.” Maar toen ik me goed ging verdiepen in deze partij, ging deze gedachte snel weg. Het lijkt bij de VVD namelijk alsof ik moet kiezen tussen economie en klimaat. In september 2016 was er nog een motie om de sluiting van kolencentrales in lijn te laten zijn met de ambities uit het klimaatakkoord van Parijs. De VVD stemde tegen. Dan ben je voor mij gewoon af. Dat is geen partij die mij vertegenwoordigt. Daar is het klimaat veel te belangrijk voor.

CDA

On to the next one: het CDA. Niet mijn eerste keuze, want christelijk, maar waarom ook niet? Op zich niks mis met wat christelijke normen en waarden. Maar het CDA is zo ongelofelijk betuttelend. Om te beginnen zijn ze anti-softdrugs en anti-koopzondag. Vervolgens voerden ze voor de afgelopen verkiezingen actief campagne om de sociale dienstplicht in te voeren en om verplicht op school het Wilhelmus zingen. Echt, laat me met rust. Bovendien: als er één partij in de Kamer is die de belangen behartigt van de agrarische sector, dan is het het CDA wel. Met het CDA aan de macht zijn dieren de lul. Daarmee is ook het CDA af.

D66

Wat blijft er dan nog over? D66. Op papier is D66 aantrekkelijk, en ik moet toegeven dat ik hier ook altijd op heb gestemd. Ze zijn goed bezig op het gebied van klimaat, ze zijn voor individuele vrijheid, ze zijn niet betuttelend en ze willen kolencentrales sluiten. En toch voelt het niet goed. D66 waait met alle winden mee, staat niet meer voor hun eigen principes. Vroeger was D66 nog voor referenda, maar met het Oekraïnereferendum, toen de kans er dik in zat dat de uitkomst voor D66 niet gunstig was, waren ze ineens niet meer zo enthousiast over de directe democratie. D66 heeft een rubberen ruggengraat.

Als de traditionele partijen afvallen, blijven alleen het FvD en de PVV over

En hier schuurt het dus. Als de traditionele partijen afvallen, blijft aan de rechterkant van het spectrum alleen het FvD en de PVV over. De PVV valt sowieso af, want ik heb echt helemaal niks tegen de islam. Dan blijft de club van Thierry Baudet over. Op zich kan ik me goed vinden in een deel van het partijprogramma: meer directe democratie, gegronde EU-kritiek en tegen het huidige roestige politieke stelsel. Ook zijn ze kritisch op de publieke omroepen, waar je bij mij ook punten mee scoort. Maar waarom krijg ik daar automatisch anti-immigratie en andere guurrechtse standpunten bij? Waarom moeten gelijk alle grenzen dicht? Ze willen een ‘wet voor de bescherming van Nederlandse waarden’, met ‘stevige sancties bij niet-naleving’. Daar krijg ik echt rillingen van. Waarom gelijk dat nationalistische randje? De FvD valt hiermee gewoon af, wat dat is juist waar het FvD zo prat op gaat.

Doe mij een partij die nuchter, rationeel en genuanceerd rechts is

Doe mij een partij die nuchter, rationeel en genuanceerd rechts is. Een partij die écht EU-kritisch is, zonder dat gure nationalistische randje. Een partij die vluchtelingen verwelkomt, mits er een uitgedacht, goed vervolgplan ligt. Een partij die erkent dat het klimaat hét grote probleem van deze tijd is en bereid is om fossiele brandstoffen écht aan banden te leggen. Ook als dit economisch negatieve gevolgen heeft. Een partij die zich niet zo bemoeit met burgers: niet betuttelend, minder regeltjes, een minder gecompliceerd belastingstelsel. Echt liberaal. Is dat nou zo lastig? Blijkbaar wel.