Vrouw werd betast maar kon geen aangifte doen: ‘geen aanranding’

Het gebeurt helaas wel vaker bij veel vrouwen, maar Yvette Luhrs werd afgelopen woensdag betast door een vreemde man in de tram. Toen ze aangifte wilde doen, bleek dat lastiger dan verwacht. “Aangifte doen van een seksuele grensoverschrijding is heel moeilijk”, zegt ze.

“Toen ik aangifte ging doen bleek al heel snel dat degene die mij ging helpen niet zo comfy was. Toen heb ik mezelf al mentaal schrap gezet. O jee, dit wordt wat, dacht ik. Nou, dat werd het ook. De agent in kwestie heeft me de eerste vijf minuten niet aangekeken, zich niet voorgesteld, of gezegd: ‘Ach mevrouw, wat vervelend voor u, wilt u misschien een glaasje water?’.

‘Ook goede mannen’

Ook gebruikte de agent ‘racial slur’ om naar de huidskleur van de belager te vragen, noemde hij haar ‘darling’, en vertelde haar dat er ‘ook goede mannen zijn’, zegt Luhrs.

“Ik denk dat deze meneer z’n dag niet had, niet wist wat ‘ie er mee aan moest. Maar ja, het is wel de eerste persoon die ik te spreken krijg als slachtoffer. Ik zou willen zeggen dat het aan deze meneer lag, maar daarvoor hoor ik toch te veel nare verhalen uit m’n omgeving.”

Daar kwam nog bij dat ze geen aangifte kon doen van aanranding, omdat ze niet in haar ‘erogene zones’ (billen, borsten, vulva) betast is. Luhrs verzette zich luidkeels tegen de man, waardoor hij dat niet kon doen. Dus omdat ze zich verzette, kan ze geen aangifte doen van aanranding. Uiteindelijk heeft ze maar aangifte gedaan van belediging.

Inmiddels heeft het GVB een bloemetje gestuurd vanwege de nare ervaring.

 

License beeld.