Turkse kiesraad wijst alle klachten over referendum af

De Turkse hoge kiesraad (YSK) heeft alle klachten van oppositiepartijen over de gang van zaken bij het referendum afgelopen van zondag woensdag afgewezen. Ook het formele verzoek van de belangrijkste oppositiepartij om de uitslag ongeldig te verklaren werd van tafel geveegd.

De kiesraad kreeg na de volksraadpleging een storm aan kritiek over zich heen, onder meer vanwege het besluit om zondag ook stembiljetten zonder officiële stempel goed te keuren. Dat was volgens Turkse juristen strijdig met de wet.

Een waarnemer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zei tegen de Oostenrijkse radiozender ORF nog dat er mogelijk tot 2,5 miljoen stemmen zijn gemanipuleerd.

De oppositie zegt zich niet neer te leggen bij de uitslag van het referendum. Oppositiepartij CHP diende dinsdag een verzoek in om de uitslag ongeldig te laten verklaren. De vicevoorzitter van de partij, Bülent Tezcan, verklaarde daarbij dat het aantal ‘verdwenen stemmen’ tijdens het referendum ‘ongekend’ is voor Turkse verkiezingen. (ANP/RTR)