Trump in de spotlight is een logisch gevolg van conformatie van de andere wereldleiders

Het was voor Trump z’n eerste keer. Normaal gesproken zijn eerste keren altijd spannend, maar Trump stond er, zoals altijd, onverschrokken bij. Zijn eerste speech op de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties haalde het wereldwijde nieuws. Logisch, want de andere wereldleiders hadden zelf niets anders bijzonders te melden.

Oké, er zijn gelukkig een paar kleine uitzonderingen, maar over het algemeen waren veel van de speeches tijdens de vergadering hetzelfde. Het thema van de vergadering was dit jaar “Focusing on People: Striving for Peace and a Decent Life for All on a Sustainable Planet” (“Focussen op mensen: streven naar vrede en een menswaardig leven voor iedereen op een duurzame planeet”). Een heel breed thema en dus ruimte voor vele verschillende onderwerpen.

Toch viel het tegen. Het lijkt alsof iedere leider zijn toespraak heeft aangepast op Trump, op wat hij wel of niet doet en wel of niet bespreekt. Heb jij de hele vergadering aan je voorbij laten gaan? BIG geeft je een overzicht van de belangrijkste punten die besproken zijn.

Frankrijk

President Macron betreurt het dat Amerika uit het Parijse klimaatakkoord is gestapt. “Ik blijf in gesprek met president Trump, want ik ben ervan overtuigd dat hij uiteindelijk zal inzien dat zijn belang, het belang van de VS, in het Parijsakkoord ligt.” Van de Franse president mag Trump altijd terugkomen in het Klimaatakkoord. Volgens Macron moeten we weer proberen positief te zijn en moeten we de eens vastgestelde universele waarden vasthouden. Er moet compassie zijn voor vluchtelingen en migranten en de wortels van het vluchtelingenprobleem moeten worden aangepakt.

Qatar

Het hoofd van de staat Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani, zegt: alle naties moeten samen strijden tegen terrorisme. Hamad Al-Thani zegt wel als een van de weinige wereldleiders nadrukkelijk: “Het gevecht tegen terrorisme mag absoluut niet gelinkt zijn aan een religie of samenleving.” Over de blokkade die nu op Qatar ligt spreekt hij ook. De inwoners lijden onder de blokkade door vermindering van voedsel, medicijnen en dergelijke. Qatar wordt geforceerd om hun politieke gedachtegoed te veranderen, volgens het hoofd van de staat om Qatar te destabiliseren.

Zwitserland

President Doris Leuthard: “Dat we opnieuw moeten zeggen dat we een sterke Verenigde Natie moeten hebben is alarmerend.” Over de vluchtelingencrisis zegt ze dat ieder land zijn eigen aandeel heeft. De dreiging van kernwapens van Noord-Korea is volgens Leuthard alleen op te lossen door onderhandelen en diplomatie. “Alleen onderhandelingen en een diplomatisch proces maakt het mogelijk om een oplossing te vinden voor het probleem die de nucleaire crisis op het Koreaanse schiereiland.”

Monaco

Ook Prins Albert II van Monaco laat de nucleaire spanningen vanuit Korea niet aan zich voorbijgaan. Hij begint door te zeggen dat er een gezamenlijke actie voor vrede moet komen. “Aanslagen die onschuldige mensen het leven kosten, hebben effect op iedereen, ongeacht waar de aanslag ook plaatsvond”, stelde hij. Daarnaast vind Albert II het Parijse klimaatakkoord van levensbelang en moet seksuele uitbuiting gestopt worden. Een mooie oneliner om mee af te sluiten: “Science should guide all states as they work towards a better world.”

Turkije

De speech van president Erdogan week misschien iets meer af van de gemiddelde speech. Hij sprak vooral over dat Turkije veel geld (dertig miljard dollar) had gestopt in de zorg voor drie miljoen Syrische vluchtelingen en 200.000 Irakese vluchtelingen en dat hij daarbij nauwelijks steun kreeg van de Europese Unie. De EU zou van die dertig miljoen slechts 820 miljoen dollar hebben ingelegd.

Afghanistan

President Mohammad Ashraf Ghani Ahmadzai van Afghanistan vindt dat de VN zichzelf opnieuw moet uitvinden om goed om te kunnen gaan met de problemen van de 21ste eeuw. Daarnaast zegt hij dat de oorlogen in zijn land een stempel hebben gedrukt op de inwoners en dat Afghanistan heeft veel potentie om vredestichter te zijn.

Brazilië

President Michel Temer zegt dat hij namens Brazilië het ‘Verdrag van het voorkomen van nucleaire wapens’ ondertekent. Hij heeft een positief woordje over voor de VN en zegt dat door de VN er perspectief is op een oprechtere, juistere wereld. “We hebben meer diplomatie en onderhandeling nodig. We hebben de VN meer nodig dan ooit tevoren.” Nog even over de grote ontbossingen in het Amazonegebied: “We are back on the right track and on this track we shall remain.”

Amerika

President Donald Trump: “We will have no choice but to totally destroy North Korea.” Oké, naast dat heftige statement spreekt hij ook nog kort over andere onderwerpen. Zo maakt hij bijvoorbeeld het statement: “Om de problemen van tegenwoordig te overkomen en om de belofte van de toekomst waar te maken, moeten we kijken naar de kennis en wijsheid van het verleden.” Wel blijft Amerika altijd op nummer een staan, Trump wil niet dat er nog langer gebruik gemaakt wordt van ‘zijn land’.

Als je zo een deel van de speeches naast elkaar legt, lijkt de speech van Trump het extreemste geluid. De rest is enigszins genuanceerd. Het is immers gratis om te zeggen dat de wereld van iedereen is. Maar Trump spreekt zich, zoals we hem kennen, opnieuw ongenuanceerd uit. Hij gooit sterke meningen de wereld in, dat is zijn handelsmerk. Het is daarom niet gek dat de Amerikaanse president zich daarmee – opnieuw – in de wereldwijde kijker speelt.

Wat vind jij van dit verhaal? Heb je een toevoeging of een ander perspectief? Laat het weten in de comments. Inhoudelijk sterke reacties kunnen we (na toestemming van jou) meenemen in het artikel.