Dit is hoe een totale oorlog met Noord-Korea kan ontstaan

Een nucleaire oorlog met Noord-Korea, het lijkt te kunnen gebeuren. Trump dreigde met ‘fire, frenzy and frankly power’, Kim heeft atoombommen en raketten waarmee het Amerikaanse vasteland bereikt kan worden. De wereld houdt zijn adem in. “Een oude militaire regel is: ‘Neem niet de eerste stap zonder de laatste te overwegen’.”

Noord-Korea zegt zondag met ‘perfect succes’ een waterstofbom getest te hebben die op een intercontinentale ballistische raket geplaatst kan worden, bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea waar 26 miljoen mensen wonen, ligt op schietafstand van Noord-Korea. Een oorlog zou miljoenen doden en onvoorstelbare gevolgen kunnen betekenen. BIG sprak met vier experts over de mogelijkheid van een oorlog met Noord-Korea.

Sico van der Meer, expert op het gebied van massavernietigingswapens en Noord-Korea bij Clingendael:

“Deze situatie kan escaleren door een verkeerde berekening, daar zit het gevaar. Dan krijg je een enorm conflict. Trump lijkt een beetje uit z’n onderbuik te reageren, dus hij is misschien een groter risico dan Kim Jong-un qua escalatie.”

“Noord-Korea kan voor de show een paar bommen naar Zuid-Korea schieten. Dat doen ze wel vaker, ze laten binnen de lijntjes wat kracht zien. Maar het gevaar is als ze over de rode lijn gaan. Wanneer Amerika wat raketinstallaties van de Noord-Koreanen bombardeert, dan kan Kim Jong-un dat niet over zich heen laten komen – vooral richting het binnenlandse publiek kan dat niet. Dan zal een symbolische actie richting Zuid-Korea volgen, met heel veel propaganda er omheen.”

“Wanneer ze Zuid-Korea of Japan zullen aanvallen, dan krijg je een enorm bloedige oorlog. Zeker als je bedenkt dat ze Zuid-Korea gewoon met artillerie kunnen beschieten. Maar, dat is wel echt een last resort, als ze denken: ‘we gaan eraan’ – dan gaat het met een grote klapper. Een echte oorlog is Noord-Korea haar doodvonnis. Prioriteit nummer één is de Kim-dynastie laten overleven.”

EPA

Casper van der Veen, Noord-Koreadeskundige

“De Noord-Koreanen zijn heel calculerend, ondanks dat ze bekend staan als irrationeel en onvoorspelbaar. Trump is veel onvoorspelbaarder dan Noord Korea. Ik denk dat ze pas echt de trekker zullen overhalen op het moment dat ze echt geen andere optie zien, omdat het zo’n zwaar middel is.

“Het hangt er net vanaf wat voor signaal ze willen afgeven. Ze hebben eerder wel eens beperkte aanvallen gedaan: ze hebben een Zuid-Koreaans marinefregat in stukken geschoten, en er is een keer met artillerie op een eilandje geschoten.”

Trump is veel onvoorspelbaarder dan Noord-Korea

“Maar dan gaat het over artillerie en een torpedo; dat is echt even wat anders dan raketten of kernwapens. Ik denk dat ze eerder geneigd zijn raketten in te zetten dan kernwapens omdat ze dat niet echt nodig hebben – buiten dat ze nog niet de technologie hebben om een kernkop aan een raket te bevestigen. Ze focussen zich op raketten die snel kunnen worden afgevuurd, zonder dat voorbereidingen worden opgemerkt.”

Hun doel is: zo afschrikwekkend mogelijk zijn

“Hun hele doel is, zowel met kernwapens als gewone raketten: zo afschrikwekkend mogelijk zijn om zich te vrijwaren van een invasie. Dat is het geval wanneer ze raketten hebben waarmee ze Seoul in de as kunnen leggen. En, belangrijk: raketten die ze kunnen afvuren nadat ze zelf zijn aangevallen.”

EPA

Peter Wijninga, defensiedeskundige bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS):

“China en Rusland mobiliseren nu troepen en vliegtuigen langs de Noord-Koreaanse grens. Dat is een teken van verhoogde paraatheid. Niet zozeer bij de Zuid-Koreanen en Amerikanen, maar juist bij de Chinezen en Russen. Het zou best eens kunnen dat wanneer Noord-Korea te ver gaat, China en Rusland denken: ‘Nu moeten we eerder zijn dan de Amerikanen’.”

‘Neem niet de eerste stap zonder de laatste te overwegen’.

“Een aanval op Noord-Korea zal zich vooral richten op het uitschakelen van het kernwapenarsenaal. Maar wat is dan de volgende stap? Een oude militaire regel is: ‘Neem niet de eerste stap zonder de laatste te overwegen’.

“Dus je kunt het niet alleen daarbij laten, je moet over een vervolgplan nadenken, en dan wordt het lastig. Seoul (de hoofdstad van Zuid-Korea – red.) kan zomaar onder vuur genomen worden. Dat zal dan niet nucleair zijn, maar het kan behoorlijk veel schade aanrichten. Maar dat is bekend, dus bij een aanval op de kernwapens zal die artillerie ook moeten worden uitgeschakeld.”

Remco Breuker, professor Koreastudies aan de Universiteit Leiden:

“Een all-out aanval zie ik niet zo snel gebeuren. Maar onderlinge provocaties die uit de hand lopen, dat kan heel goed. Als Noord-Korea of Amerika een heel duidelijk punt wil maken, dan kan een beperkte militaire actie worden ondernomen.”

“Amerika zal waarschijnlijk proberen het kernwapenarsenaal te vernietigen. Maar omdat er teveel zijn, op teveel verschillende plekken, is er een kans dat dat al niet meer kan.”

Noord-Korea test krachtige waterstofbom: ‘Het doemscenario is nu realiteit’

Noord-Korea zegt zondag met ‘perfect succes’ een waterstofbom getest te hebben die op een intercontinentale ballistische raket geplaatst kan worden, bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. “Dit is duidelijk een bericht aan de Verenigde Staten”, zegt Noord-Koreadeskundige Casper van der Veen.

Donald Trump reageerde op Twitter met dat deze acties van Noord-Korea ‘erg vijandig en gevaarlijk’ zijn naar de Verenigde Staten. Hij noemt het land een ‘schurkenstaat’.

“Het was altijd een doemscenario dat Noord-Korea de Verenigde Staten kon bereiken met kernwapens. Dat doemscenario is nu de realiteit”, aldus Van der Veen. “We leven in spannende tijden.”

Een aantal uur nadat er een kunstmatige aardbeving van 5.7 op de schaal van Richter werd gemeten in Zuid-Korea en een van 6,3 in Japan, liet Noord-Korea weten via het staatsnieuws dat er een waterstofbom was getest op de nucleaire testlocatie Pyunggye-ri.

De bom was waarschijnlijk zo’n 100 kiloton krachtig, 4 á 5 keer zo krachtig als de bom die in 1945 op Nagasaki viel, zei de baas van het defensiecommissie van het Zuid-Koreaanse kabinet. Ook is de bom zo’n zes á tien keer krachtiger dan die van de vorige test in 2016, afhankelijk van de schatting.

“Ze willen elke keer verrassend uit de hoek komen, met grote en originele provocaties”, zegt Van der Veen. “Maar wat je ook ziet, is dat Noord-Korea jaren aan nieuwe generaties wapens heeft gewerkt. Die wapens worden nu in korte tijd aan de wereld gedemonstreerd.”

“Je ziet dat ze nu heel rap allerlei drempels overgaan, ze hebben drie dingen snel achter elkaar laten zien. In mei testten ze de middellangeraket, die ze kunnen massaproduceren, die kan tot Guam [een Amerikaanse legerbasis in Micronesië – red.] komen.”

“In juli had je al de ICBM [een intercontinentale ballistische raket waarmee ze het vasteland van de Verenigde Staten zouden kunnen bereiken – red.]. En nu een waterstofbom die zes tot tien keer zo krachtig is als de vorige.” Noord-Korea zegt die bom dus nu op de ICBM te kunnen monteren.

Veel eerdere rakettesten mislukten, de raketten ontploften dan al halverwege de lancering. Het zou zomaar kunnen dat je daar zelf ook om hebt gelachen, dat gekke land met die rare dictator en z’n mislukte raketjes.

Voor Van der Veen is het grappige er al een tijd vanaf. “Het laat zien hoe erg mensen zaten te slapen. Doordat Noord-Korea zo’n komisch imago heeft, en dat die raketten halverwege ontploffen, wordt het beeld gevoed van ‘dat debiele land met hun rare regime, die willen ook stoer doen’. En daardoor is de ernst van de dreiging jarenlang over het hoofd gezien.”