Thierry Baudet wil blanke Zuid-Afrikaanse vluchtelingen naar Nederland laten ‘terugkomen’

“FVD wil recht op terugkeer voor Afrikaners. Dit moet echt stoppen”, twitterde de jongerenafdeling van Forum voor Democratie donderdag. Een stuk over moorden op blanke Zuid-Afrikanen van de obscure rechtse website Pauwnieuws werd daarbij aangehaald. Volgens Zuid-Afrikakenner Bas Kromhout is dit een raar statement van FvD.

Inmiddels is de tweet verwijderd maar alhier een screenshot:

Voor de verkiezingen liet Thierry Baudet, de fractievoorzitter van het FvD, ook al op Twitter weten een voorstander te zijn van het ‘recht op terugkeer’ van Afrikaners naar Nederland.

Afrikaners

Afrikaners zijn een blanke etnische groep in Zuid-Afrika. De bevolkingsgroep stamt af van Nederlandse kolonisten die rond de 17e en 18e eeuw naar Zuid-Afrika zijn gegaan. Over het algemeen spreken de Afrikaners de taal Afrikaans, een afgeleide van Nederlands.

Eerder scheen, zo staat in de Groene Amsterdammer, al dat Thierry Baudet sympathieën vertoont voor de omstreden theorieën van PVV-kopstuk Martin Bosma. Laatstgenoemde betoogt in zijn boek ‘Minderheid in eigen land; Hoe progressieve strijd ontaardt in genocide en ANC-apartheid’ onder andere dat zich een ‘witte genocide’ voltrekt in Zuid-Afrika en dat er een soort omgekeerde apartheid is waarvan blanken de dupe zijn.

Ook zegt Bosma in het boek dat blanken de oorspronkelijke bewoners zijn van het land, en niet zwarte mensen. Dat zijn op z’n zachtst gezegd omstreden theorieën, de meeste wetenschappers en historici zijn het niet met hem eens op deze vlakken. Toen Bosma het boek uitbracht was Geert Wilders daar ook niet al te blij mee, omdat hij bang was voor negatieve publiciteit, bleek uit onderzoek van NRC destijds.

Volgens sommigen (waaronder Bosma dus) zijn de zogeheten ‘Plaasmoorde’ – moorden en berovingen van veelal blanke boeren, door veelal zwarte daders – een teken van de rassenstrijd die zich voltrekt in het land. Het lijkt er op dat het FvD door deze theorieën vindt dat Afrikaners een ‘recht op terugkeer’ naar Nederland verdienen.

Bas Kromhout

Historicus en Zuid-Afrika-expert Bas Kromhout betwijfelt Bosma’s theorieën en zet ook vraagtekens bij de statements van FvD.

Wat vindt u van de uitspraak dat Afrikaners ‘recht op terugkeer’ verdienen?
“Ik vind het vooral heel grappig dat er blijkbaar Nederlandse politici zijn die pleiten voor terugkeer van Afrikaners terwijl daar in Zuid-Afrika totaal niet over gesproken wordt. Ik heb nog geen Afrikaner gesproken die zegt dat hij wil ‘terugkeren’ naar Nederland. Ik denk dat het een non-issue is. De Afrikaners beschouwen zichzelf niet meer als Nederlanders, dat doen ze al sinds de negentiende eeuw niet meer. Ze beschouwen zichzelf als van Zuid-Afrikaanse bodem.”

Kunt u wat uitleggen over de zogeheten ‘Plaasmoorde’?
“Ze zijn gruwelijk. Laat daar geen misverstand over bestaan. Het komt regelmatig voor dat er wordt ingebroken in boerderijen en dat daarbij ook bewoners worden vermoord. De bewoners zijn vaak blanke mensen en de daders zijn over het algemeen zwarte mensen aan de onderkant van de samenleving. Dat zijn mensen die vaak met zware armoede en werkloosheid kampen.”

Is het een rassenkwestie?
“Nou, dat is ontzettend moeilijk te achterhalen. Er is veel onderzoek naar gedaan en het lijkt er op dat het vooral een armoedekwestie is. Het is een criminaliteitsprobleem, in de eerste plaats. Wat natuurlijk niet meehelpt is dat sommige Zuid-Afrikaanse politici – helaas – steeds vaker de rassenkaart spelen. Als Zuma [de president van Zuid-Afrika – red.] oude liedjes zingt uit de anti-apartheidsstrijd waarin wordt opgeroepen om Boeren [een onofficiële benaming voor Afrikaners – red.] te vermoorden, dan lijkt dat een aanmoediging te zijn. En daaruit construeren mensen van nieuwrechts het verhaal van ‘dit is een door de overheid aangemoedigde genocide’. Maar ik vind dat een veel te vergaande conclusie. Boeren wonen afgelegen, de politie heeft daar geen macht. Dus die boeren zijn uiterst kwetsbaar voor mensen die op rooftocht gaan.”

Dus ras heeft er niets mee te maken?
“Er wordt wel echt gemoord en dat gaat er behoorlijk ruw aan toe, met verminkingen en andere sadistische toestanden. Je zou daaruit kunnen concluderen dat er sprake is van een zekere wraakneming tegenover wie de daders beschouwen als de blanke Boer, de ‘onderdrukker’, de ‘rijke man’ die ondanks het einde van de apartheid toch nog steeds de welvaart in handen heeft.”

Zijn blanke Afrikanen bang dat zij nu onderdrukt worden als minderheid?
“Ik snap die gevoelens. Zeker als je de uitspraken hoort van sommige politici, met name de oppositie zoals Julius Malema van de oppositiepartij Economic Freedom Fighters. En ook met toenemende mate uit de mond van Zuma zelf. Zuma speelt de rassenkaart en probeert door te zeggen dat er moet gevochten worden tegen wat hij noemt de white monopoly capital, in te spelen op de gevoelens van de zwarte bevolking die zoveel jaar na de apartheid nog steeds in grote armoede leeft. Zo wil hij de aandacht afleiden van zijn eigen falen en corruptie.”

De blanke bevolking verliest eigenlijk haar privileges.
“Ja, ze verliezen de privileges die ze onder apartheid hadden. En nu hebben ze in zekere nog steeds economische privileges. Maar het is nu natuurlijk een groep die niet meer beschermd wordt door de staat. Terwijl witten eeuwenlang werden beschermd. De overheid zorgde dat elke blanke een baan had. Die bescherming door de staat is weggevallen. Er is sprake van een zekere omkering doordat zwarten nu een voorkeursbehandeling krijgen op de arbeidsmarkt, om zo de historisch gegroeide ongelijkheid te corrigeren. Maar je kunt absoluut niet stellen, zoals Martin Bosma doet, dat er sprake is van een nieuwe apartheid. Dat is gewoon totale onzin, want dan weet je echt niet wat apartheid inhield.”