Spanningen tussen Amerika en Noord-Korea: dit is wat er tot nu toe is gebeurd

De spanningen tussen de VS en Noord-Korea lijken een hoogtepunt te hebben bereikt. Donald Trump wijkt niet, Kim Jong-un wijkt niet. Onlangs heeft de VN unaniem een sanctiepakket tegen Noord-Korea ter waarde van meer dan een miljard euro aangenomen. Ook China, misschien wel de meest trouwe bondgenoot van de totalitaire staat, heeft de aanhoudende rakettesten van leider Kim Jong-un veroordeeld.

Volgens de Chinese minister van buitenlandse zaken bevindt de situatie Noord-Korea zich nu in een kritieke fase. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En waar komen die nucleaire wapens van Noord-Korea eigenlijk vandaan? Een tijdlijn.

1945
ANP

Na de Tweede Wereldoorlog is Korea verdeeld in een door de Sovjet-Unie gecontroleerd noordelijk deel en een door de Amerikanen gecontroleerd zuidelijk deel.

1950
EPA

Het Noorden start een invasie in het Zuiden, hierdoor start de Koreaanse Oorlog.

1953

De gevechten stoppen met een wapenstilstand, formeel is de oorlog nooit gestopt. Kim Il-sung wordt de communistische leider van Noord-Korea. Het begin van de dynastie die tot de dag van de vandaag nog actief is.

Jaren ‘60

Met de hulp van de Sovjet-Unie krijgt Noord-Korea beschikking over nucleaire technologie.

1993

Kim Il-sung trekt Noord-Korea terug uit het internationale non-proliferatieverdrag van massavernietigingswapens.

1994

Kim Il-sung sterft en wordt opgevolgd door Kim Jong-il. De overheid blijft geld uitgeven aan de opbouw van massavernietingswapens.

2006
Amerikaanse test, ter illustratie.

Noord-Korea test het eerste eigen nucleaire wapen en raakt steeds verder in een politiek isolement.

2011

Kim Jong-il sterft, Kim Jong-un komt aan de macht.

2016

Noord-Korea claimt een waterstofbom te hebben ontwikkeld.

2017

Onder leiding van Kim Jong-un blijft Noord-Korea rakettesten uitvoeren.

28 juli 2017

Noord-Korea test een ICBM-raket, een raket die grote Amerikaanse steden als Los Angeles, Denver en Chicago zou kunnen raken.

29 juli 2017

Amerika en Zuid-Korea doen hun eigen rakettesten, als reactie op Noord-Korea. Zuid-Korea besluit extra afweersystemen uit Amerika in het land te plaatsen. Het gaat om vier extra anti-raketsystemen van het type THAAD.

2 augustus 2017

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakt bekend dat er een reisverbod naar Noord-Korea komt. Vanaf 1 september mogen Amerikanen niet meer naar het totalitaire land afreizen. Amerikanen nog in Noord-Korea verblijven moeten voor die datum het land uit zijn.

8 augustus 2017

Amerikaanse analisten beweren dat Noord-Korea erin is geslaagd miniatuurkernkoppen te maken die op een raket kunnen worden gemonteerd.

Trump reageert op dit nieuws met grote woorden van woede en vuur.

10 augustus 2017

Noord-Korea toont een gedetailleerd plan om vier raketten af te vuren richting het Amerikaanse eiland Guam. Kim Jong-Un hoeft maar op de knop te drukken en de vier raketten worden afgestuurd en belanden 30 tot 40 kilometer van het eiland in het water rond Guam.

11 augustus 2017

Trump stelt dat zijn statement over ‘fire and fury’ niet hard genoeg was en dat wanneer iemand Amerika of een bondgenoot van Amerika aanvalt, ze héél, héél nerveus moeten zijn.

Op Twitter bevestigde hij dat statement nogmaals door te zeggen: “Militaire oplossingen staan op z’n plek, volledig geladen, mocht Noord-Korea onverstandig handelen. Hopelijk vindt Kim Jong Un een andere weg!”