‘Schokkend dierenleed’ in eendensector volgens activisten, ‘geen misstanden’ volgens overheid

‘Schokkend dierenleed’ in de Nederlandse eendensector. De dierenrechtenactivisten van Animal Rights deden bijna een jaar lang onderzoek naar eendenfokkerijen. Zaterdag protesteren de activisten bij een verkooppunt van eendenvlees, de groothandel Hanos in Delft.

Wat is er aan de hand bij de fokkerijen en waarom willen de activisten demonstreren? BIG zocht het voor je uit.

Animal Rights deed tot afgelopen juli bijna een jaar lang onderzoek naar drie eendenfokkerijen in Ermelo en Hierden. Achter deze fokkerijen zit het bedrijf Tomassen Duck-To in Ermelo. Op een locatie werden ook camera’s opgehangen om beelden te maken van de gang van zaken bij de fokkerijen.

In alle bezochte schuren waren stervende en dode dieren aanwezig

“In alle bezochte schuren waren stervende en dode dieren aanwezig. Herhaaldelijk werden dieren met motorische aandoeningen aangetroffen,” schrijft Animal Rights in een rapport. In een van de fokkerijen werden ‘eenden op hun rug herhaaldelijk door medewerkers overeind geschopt’. “Zieke dieren die medische zorg behoefden werden genegeerd.”

“Zoals in alle sectoren van de vleesindustrie is ook hier de vuistregel: ‘zoveel mogelijk produceren met zo min mogelijk kosten’. Dierenwelzijn is bijzaak”, schrijft Animal Rights.

BIG maakte een samenvatting van de videobeelden van Animal Rights:

Schokkende beelden: eenden worden mishandeld in een fokkerij. Check Animal Rights voor de lijst met afnemers van het vlees. https://www.animalrights.nl/animal-rights-filmt-misstanden-op-veluwse-eendenfokkerijen

Geplaatst door BIG News op woensdag 30 augustus 2017

NVWA

Maar volgens de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is er niets ernstigs aan de hand. “We hebben inspecties uitgevoerd en daarbij zijn geen ernstige overtredingen of misstanden vastgesteld”, zegt een woordvoerder van de NVWA. De autoriteit is bezig met ‘het welzijn van vleeseenden’, daar spelen vooral de issues van een gebrek aan daglicht en een gebrek aan open water om in te zwemmen voor de eenden.

“Het welzijn van de dieren moet in orde zijn, staat in de wet. Een aantal punten spelen die aandacht nodig hebben, voornamelijk daglicht en open water. Tegen de sector zeggen we: dit zijn problemen die moeten worden opgelost.” De NVWA wil geen documenten of rapporten daarover beschikbaar stellen aan BIG.

“Over het algemeen is het moeilijk om op basis van videobeelden conclusies te maken”, vervolgt de woordvoerder. De voedselautoriteit gaat dan ook geen actie ondernemen naar aanleiding van het rapport van Animal Rights. “We waren al bezig met de sector.”

Een medewerker van Tomassen Duck-To zegt niet te kunnen reageren op de pers. Er ligt een verzoek van BIG bij de directeur om over dit rapport te spreken, maar daar wordt niet op gereageerd. In ieder geval is er intern gereageerd op de onthullingen van de dierenrechtenorganisatie.

Het protest

Zaterdag organiseert Animal Rights een demonstratie voor de deur van groothandel HANOS in Delft. De groothandel verkoopt eendenvlees van Tomassen Duck-To. “HANOS neemt haar verantwoordelijkheid niet en houdt hiermee doelbewust de lijdensweg van de eenden in de fokkerijen in stand”, zegt Robert Molenaar, directeur van Animal Rights. HANOS heeft het over ‘eventuele misstanden die aan de orde kunnen zijn’.

De gemeente Delft zegt zo’n dertig a veertig demonstranten te verwachten en staat de demonstratie toe.

Dit zorgt voor afstand en het werkt verdeeldheid juist meer in de hand

HANOS heeft Animal Rights in een reactie, die in handen is van BIG, laten weten dat ze ‘geen toestemming’ voor een demonstratie op het HANOS-terrein verlenen. “Het is een eenzijdige actie waar dialoog over dierenwelzijn, en hoe we hier als afzonderlijke partijen over denken, niet aan de orde komt. Het zorgt voor afstand en het werkt verdeeldheid juist meer in de hand”, schrijft HANOS.

Animal Rights denkt dat er weinig ruimte is voor een gesprek dat ergens over gaat. De organisatie pleit voor een compleet verbod op de eendenfokkerij. Daar is een petitie voor gestart, met volgens de organisatie zo’n 10.000 handtekeningen.

Wat vind jij van dit verhaal? Laat het weten in de comments. De inhoudelijk sterkste reacties kunnen we (na toestemming van jou natuurlijk) meenemen in een artikel. We zijn altijd benieuwd naar je mening.