Schietpartijen in Amerika worden vaak gepleegd door dit soort mensen

In de dodelijkste mass shooting ooit in de Verenigde Staten schoot de 64-jarige Stephen Paddock zondag vanuit een hotel 59 mensen dood. Meer dan 500 mensen raakten gewond. De dader was nog nooit in aanraking gekomen met de politie. Toch is de dader minder atypisch dan je op basis van de beschrijving zou denken, blijkt uit een overzicht van massaschietpartijen van meer dan dertig jaar.

Een doodnormale man die niet per se opviel en niet bekend was bij de politie. Niet wat je zou verwachten van iemand die in staat is zoveel mensen op koelbloedige wijze te vermoorden. Maar is dit wel zo atypisch? Dat vroeg de Amerikaanse website Mother Jones zich al eerder af. Het platform maakte een open source overzicht van alle massaschietpartijen in de Verenigde Staten tussen 1982 en 2017.

In dit overzicht werden alle schietpartijen in openbare ruimtes meegenomen waarbij vier of meer dodelijke slachtoffers vielen. Toen later in federaal onderzoek elke schietpartij met drie of meer dodelijke slachtoffers als mass shooting werd gezien, werd dit criterium aangepast naar drie. Binnen dat criterium zijn er sinds 1982 91 massaschietpartijen geweest in de Verenigde Staten.

Opvallend is dat in slechts twee gevallen de dader een vrouw was. Eén keer betrof het een man en een vrouw. De rest van de keren was de dader een man, van wie weer de meerderheid blank was. In de meerderheid van de gevallen (50 keer) was er daarnaast sprake van geestelijke gezondheidsproblemen.

Hoewel nog niet bekend is of de dader geestelijke problemen had, past de dader in het plaatje van blanke man. Vergeleken met andere massaschietpartijen past deze schietpartij dus aardig in het rijtje van eigenschappen die in het onderzoek zijn meegenomen. Het aantal slachtoffers ligt met 59 doden en meer dan vijfhonderd gewonden wel ver boven het gemiddelde van acht doden en acht gewonden.