‘Waarschuwingen over alcohol tijdens zwangerschap gaan veel te ver’

Zwangere vrouwen worden banger gemaakt voor alcohol dan nodig is, vindt The British Pregnancy Advisory Service (BPAS). De Engelse stichting vindt het advies om alcohol helemaal in de ban te doen veel te hard, meldt The Guardian.

Zwangere vrouwen wordt aangeraden maximaal twee drankjes per week drinken, dat was vroeger het officiële advies in Engeland. Sinds januari 2016 is dat advies veranderd in een complete alcoholban. “Wat we nu zien, is dat vrouwen een ongeplande, maar niet ongewenste zwangerschap soms beëindigen omdat ze denken dat er al heel snel onomkeerbare schade aan het kind is toegebracht”, vertelt Clare Murphy van BPAS.

Ook zouden vrouwen zich volgens de stichting onnodig ongemakkelijk voelen in sociale situaties. “We moeten alcohol en zwangerschap serieus nemen, maar ook uitkijken dat het gevaar niet wordt overschat”, vertelt Murphy. “Als er in een officieel advies wordt aangegeven dat alcohol helemaal niet mag, dan wordt er een zekerheid opgelegd dat vooralsnog helemaal niet is bewezen.”

We moeten alcohol en zwangerschap serieus nemen, maar ook uitkijken dat het gevaar niet wordt overschat

“Een opgelegde ban zorgt voor onnodige stress en belemmert normale sociale interactie”, vindt Ellie Lee, directeur van het Centrum van Oudercultuur van de Kent Universiteit. “Het uitsluiten van vrouwen van een normale sociale activiteit op basis van een ‘veiligheidsmaatregel’ is eerder seksistisch dan goedaardig.”

Vorig jaar werd er in Engeland een groot onderzoek gedaan naar de invloed van gematigd drankgebruik tijdens zwangerschappen. De conclusie daarvan was dat er geen definitief bewijs kon worden gevonden dat er inderdaad schade was bij ongeboren kinderen. De onderzoekers stelden wel dat het voor de absolute zekerheid altijd beter is om alcohol helemaal te laten staan.