Rutte III – Wat het voor jou betekent in 5 punten

Na maanden timmeren zijn ze er bijna uit: kabinet Rutte III, ‘GroenRechts met den Bijbel’. Volgende week zal het nieuwe kabinet waarschijnlijk op het bordes staan. Ondertussen ‘lekken’ steeds meer dingetjes uit over het nieuwe regeerakkoord.

Maar wat betekenen al deze dingen nou eigenlijk voor jou? BIG zette het voor je op een rijtje.

1. Rutte-III: De ‘Burgerdienst’

18-plus en niets te doen met je leven? Dan heeft het aanstaande kabinet de perfecte oplossing voor jou, meldt het AD vandaag. Nieuw: de burgerdienst. Zes maanden lang kan jij werken in de zorg, met vluchtelingen of in wijkcentra! En: je krijgt er zelfs helemaal niks voor! Bovenop dat toffe allemaal krijg je ook nog ‘voorrang’ op een baan als ambtenaar, na je burgerdienst. Met ‘het bedrijfsleven’ wordt nog onderhandeld over die voorrang. “Het werk mag niet ten koste gaan van betaalde krachten.” Is dat niet top?

2. Rutte-III: De ‘vlaktaks’

Je eten, drinken, boeken, medicijnen en diensten worden duurder door het aanstaande kabinet. Rutte III wil een verhoging invoeren van het lage BTW-tarief, die gaat dan van zes procent naar negen procent. Dat meldt De Telegraaf.

Deze regeling is onderdeel van een zogenaamde ‘sociale vlaktaks’, waarmee langzaam wordt toegewerkt naar een belastingstelsel waarin elk inkomen met hetzelfde percentage wordt belast.

Een ander onderdeel van deze regeling is de aanpassing van de belastingschijven voor inkomstenbelasting, meldt NOS. Daar zijn er nu vier van maar de middelste twee daarvan zullen verdwijnen.

Dat betekent dat vooral de midden- en de hogere inkomens erop vooruitgaan bij dit kabinet. Wanneer je minder dan 20.000 euro per jaar verdient zul je iets meer belasting moeten gaan betalen: 37 procent in plaats van 36,55 procent. Middeninkomens van tussen de 20.000 en 68.000 gaan minder betalen: die gaan van 40,8 procent naar 37 procent. En ook voor de hoge inkomens een mazzeltje: verdien je meer dan 68.000 euro, dan hoef je nog maar 49 procent te betalen in plaats van 52 procent.

3. Rutte-III: Het klimaat

Als je het klimaat bent, dan komt er een wet voor je. Ondanks dat het tijdens de debatten voorafgaand aan de verkiezingen amper over je ging, wordt er nu eindelijk aandacht aan je besteed. In de wet staan ‘juridisch afrekenbare klimaatdoelen’ volgens Trouw.

Eerder hadden de PvdA en GroenLinks al een initiatiefwet voor je bedacht, maar die was wel heel erg ambitieus en kwam wel heel dichtbij de afspraken die in Parijs zijn gemaakt. PvdA en GroenLinks hadden een afname van 55 procent CO2 in 2030 willen zien, maar het nieuwe kabinet denkt dat ‘iets minder dan de helft’ het ‘maximaal haalbare’ is.

Bovendien komt er nog een kilometerheffing voor vrachtverkeer en gaat er geld naar woningcorporaties om huurwoningen beter te isoleren.

4. Rutte-III: Vluchtelingen

Als je een Syrische vluchteling bent dan gaat er aardig wat voor je veranderen de komende tijd. Huisvesting, zorgverzekering en de begeleiding bij je integratie in de Nederlandse samenleving krijg je voortaan ‘in natura’. Van huurtoeslag, zorgtoeslag en bijstand is geen sprake meer.

Volgens de Volkskrant is de gedachte van het nieuwe kabinet dat het huidige systeem de vluchtelingen ‘te veel aan hun lot over laat’. In het compromis komt er meer ruimte voor begeleiding en minder toegang tot de verzorgingsstaat.

5. Rutte-III: Bedrijven

Heb je een bedrijf of zelfs een multinational? Dan heeft dit kabinet een mooie verassing voor je. Je hoeft namelijk veel minder belasting te gaan betalen. De vennootschapsbelasting die geldt voor NV’s en BV’s gaat fors omlaag van 25 procent naar 21 procent. En voor de eerste 200.000 euro winst die je maakt hoef je geen 20 maar nog maar 16 procent te betalen.

GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver vond dit een goed moment om zich van het jargon van de heer Wilders te bedienen. Hij vindt dit plan ‘niet rechts, maar knetterrechts’.