Protesterende leraren: ‘De PvdA gebruikt ons als politieke speelbal’

Het demissionaire kabinet van PvdA en VVD is toch niet geklapt. De partijen bereikten een overeenkomst over de salarissen van basisschooldocenten. Wat die maatregelen zijn is onbekend. Asscher en Rutte spraken tegenover ANP over een ‘substantieel bedrag’. BIG sprak met docent Thijs Roovers van PO in Actie: “De PvdA gebruikt ons als speelbal.”

Roovers was één van de twee basisschooldocenten die een actie op touw zette die de onderwijswereld op de barricades kreeg. In juni organiseerde PO in Actie grootscheepse protesten en stakingen om aandacht te vragen voor de lage salarissen van basisschooldocenten en de enorme werkdruk.

“Het is fijn dat de problematiek op de agenda staat in de politiek, maar het gaat om veel te weinig geld.” Volgens Roovers moet er zeker 900 miljoen bij voor leraren in het basisonderwijs en niet 270 miljoen zoals de PvdA eerder liet weten. Het is nog onduidelijk over welk bedrag de partijen het nu eens zijn geworden, maar het is niet te verwachten dat dit ‘substantiële bedrag’ hoger uitvalt dan 270 miljoen euro.

Roovers laat BIG weten dat PO in Actie daarom volgende week nieuwe acties aan gaat kondigen. “Daarover vertellen we volgende week meer”, zegt Roovers. Hij benadrukt dat ondanks steun van de PvdA de strijd voor betere salarissen nog lang niet gestreden is.

Het is een beetje alsof je een kapot huis een likje verf geeft in plaats van het goed te renoveren

Het volgende kabinet, dat waarschijnlijk gaat bestaan uit de VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie, lijken vooralsnog niet te trappelen om een hoger lerarensalaris in ‘hun’ beleid op te nemen. Ze lieten zich negatief uit over de acties van de PvdA. “Geen enkele van deze formerende partijen had bovendien het verhogen van salarissen in verkiezingsprogramma staan”, laat Roovers weten.

In juni sprak BIG al uitgebreider met Thijs

Lees dat interview hier

Toch is hij niet perse alleen maar sceptisch: “Er zitten twee onderwijspartijen aan tafel, CU en D66.” Of het CDA en de VVD hier echter roet in het eten kunnen gooien wil Roovers niet zeggen. “Ik wil me niet te veel mengen in zo’n politieke discussie.” Hij benadrukt dat van ‘links tot rechts’ men het erover eens is dat er meer geld moet naar het basisonderwijs. De vraag lijkt vooralsnog hoeveel. Wat de PvdA nu wil vindt hij magertjes: “Het is een beetje alsof je een kapot huis een likje verf geeft in plaats van het goed te renoveren.”