De productie van palmolie is een enorm klimaatprobleem en dit is wat je ertegen kunt doen

Dat de vleesindustrie en fossiele brandstoffen enorm schadelijk zijn voor het milieu is bekend. Ook wat we ertegen kunnen doen is bekend. Dit geldt veel minder voor palmolie, wat in heel veel producten die we dagelijks gebruiken zit en waarvan de productie enorm schadelijk is voor het milieu. Bovendien is Nederland één van de grootste afnemers ter wereld. Waarom is het zo slecht voor het klimaat en wat kunnen we ertegen doen?

Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld, meldt Palmolie.info. Het wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm en geproduceerd op tropische plekken. Omdat de vraag naar palmolie extreem hoog is, worden er heel veel tropische bossen gekapt om palmolievelden aan te leggen. Niet alleen dodelijk voor het bos, maar ook bijvoorbeeld de Sumatraanse tijger en de orang-oetan dreigen hierdoor uit te sterven.

Palmolie wordt vooral geproduceerd in Indonesië en Maleisië, maar ook in West-Afrika en het Amazonegebied in Zuid-Amerika is veel ontbossing om palmolievelden aan te leggen.

Before the Flood

De video hieronder is een fragment uit de film Before the Flood, gemaakt door Leonardo DiCaprio, acteur en VN-ambassadeur voor de Vrede. De film gaat over klimaatverandering en het fragment laat zien waarom de productie van palmolie zo slecht is voor het klimaat.

WATCH and SHARE this exclusive clip from Leonardo DiCaprio's Before the Flood

Geplaatst door EcoWatch op dinsdag 25 oktober 2016

“We vernietigen de ecosystemen die essentieel zijn voor de wereld”, zegt Lindsey Allen van het Rainforest Action Network in de film. “Regenwouden absorberen heel veel koolstofdioxide (CO2) uit de atmosfeer. In de bomen en planten is de CO2 veilig opgeslagen. Maar om palmolievelden te creëren steken we diezelfde regenwouden in brand. Dan komt alle opgeslagen CO2 in één keer vrij, als een soort CO2-bom. Dit is desastreus voor het milieu en het klimaat.”

Producten met palmolie

Oké, palmolie is dus een product waarmee we flink zouden moeten minderen in gebruik. Maar dan moeten we wel eerst weten waar het in zit. Niet schrikken: het zit in zo’n 50 procent van alle supermarktproducten. Op het gebied van eten zit het bijvoorbeeld in mayonaise, koekjes, snoep, margarine, chocolade (Nutella!), pindakaas, ontbijtgranen, pizza en ga zo maar door. Heel veel bewerkt voedsel bevat palmolie.

Palmolie zit in zo’n 50 procent van alle supermarktproducten

Maar palmolie zit in veel meer dan alleen eten. Het zit ook in bijvoorbeeld zeep, tandpasta, shampoo, huidcrème, wasmiddel, kaarsen en schoonmaakmiddelen. Vooral voedingsmiddelen van huismerken bevatten vaak palmolie, want het is goedkoop en hierdoor kunnen de huismerken ook goedkoop zijn. En let op: biologische producten zijn niet per se palmolievrij.

En nu?

Tot nu toe ziet het er dus niet best uit: liefst 50 procent van alle supermarktartikelen bevat palmolie en de productie ervan zorgt voor veel ontbossing, wat heel veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Bovendien sterven er prachtige dieren uit. Hoewel het lastig is om palmolie helemaal uit ons leven te verbannen, is er toch iets aan te doen.

Minder chips, koekjes en chocola eten scheelt al heel erg veel

Om te beginnen: minder snacken! Aangezien er palmolie in vrijwel alle koekjes, chips en chocolade zit, is dit, naast je eigen gezondheid, een extra reden om te minderen met het eten van dit soort snacks. Voor wat betreft verse producten als groente en fruit hoef je niet na te denken, hier zit geen palmolie in.

Van veel producten die veel palmolie bevatten, zoals pindakaas, worden ook palmolievrije alternatieven aangeboden. Iets duurder en iets moeilijker te vinden, maar veel beter voor het milieu en het klimaat.

Ga ermee aan de slag

Op deze lijst van milieucentraal.nl is te lezen wat voor soort keurmerken er worden gebruikt om onder andere de duurzaamheid van de palmolieproductie aan te geven. De belangrijkste zijn het Greenpalm-keurmerk en het RSPO-keurmerk.

Ook is het mogelijk om deze petitie van milieudefensie te ondertekenen, die minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vraagt om meer te doen om de Indonesische bossen en ons klimaat te beschermen.

Check keurmerken, onderteken petities en ga ingrediëntenlijsten af om dit probleem tegen te gaan

Wil je je écht verdiepen in ingrediënten waar palmolie in zit, dan is deze lijst behulpzaam. Hierop staan ruim 200 stoffen die vaak in voedsel, verzorgingsproducten en cosmetica zijn verwerkt en die mogelijk van palmolie zijn afgeleid. Helemaal zeker weten we het niet, want soms staat er slechts ‘plantaardige olie’ op producten. Vaak is dit palmolie, maar niet altijd.

Hoewel het misschien onmogelijk lijkt om palmolie helemaal te vermijden, is het heel makkelijk om in ieder geval flink te minderen. Vertel mensen erover, zodat iedereen zich bewust wordt van dit enorme probleem!