Waarom je beter kan beleggen dan sparen, volgens deze hoogleraar

Nu de spaarrente bij banken al lange tijd aan het dalen is richting het nulpunt, zijn veel mensen op zoek naar een alternatief om hun vermogen te laten stijgen. Beleggen is een veelgehoord alternatief op het klassieke sparen op een spaarrekening. Ook Jan Modaal zou dit moeten doen, zegt hoogleraar economie Dirk Brounen tegen BIG. ”Op de lange termijn is beleggen vrijwel altijd rendabeler dan sparen.”

”De verzorgingsstaat brokkelt steeds verder af. Dit betekent dat we steeds meer dingen zelf moeten gaan regelen, omdat de overheid het niet meer voor ons doet. Dingen die vroeger vanzelfsprekend waren, zijn dat niet meer. Denk aan studiefinancieringen, onderwijszorg en pensioenen. We zullen dus verstandiger met ons spaargeld om moeten gaan en beleggen is op de lange termijn veel rendabeler dan sparen.”

Veel beleggingsfondsen zijn helemaal niet risicovol

”Wat veel mensen afschrikt om te gaan beleggen is dat de grafieklijn van beleggingsrendement grilliger is dan de lijn van spaarrendement. Hierdoor lijkt het veel onzekerder om te beleggen dan om te sparen. Op de korte termijn is dit terecht, maar op de lange termijn niet. Op de korte termijn zal je misschien tegenslagen hebben, maar na vijf jaar zal vrijwel altijd blijken dat je door te beleggen de goede keuze hebt gemaakt. Helaas zijn veel mensen vooral gefocust op de korte termijn.”

”Veel beleggingsfondsen bij banken zijn namelijk helemaal niet risicovol. Als je een bepaald bedrag over een periode van een jaar of vijf niet nodig hebt, dan raad ik dus aan om dit geld in zo’n fonds te stoppen. Bovendien is er vaak geen instapbedrag bij banken, waardoor ook Jan Modaal kan beleggen.”

”Het risico bij sparen ligt veel lager, waardoor het aantrekkelijker is.”

Lees hier meer redenen om sparen te verkiezen boven beleggen.

”De spaarrente is historisch laag en zal voorlopig ook niet meer gaan stijgen. Nederlanders hebben bij elkaar 336 miljard euro op de bank staan. Dat bedrag zal, los van extra stortingen, niet stijgen als we het gewoon maar laten staan. Mijn verhaal is niet dat iedereen een zo hoog mogelijk rendement zou moeten halen, maar beleggen is op de lange termijn gewoon de beste manier om vermogen te laten stijgen.”

Dit is waarom sparen ondanks de historisch lage rente nog steeds een goed idee is

Nu de spaarrente bij banken al lange tijd aan het dalen is richting het nulpunt, zijn veel mensen op zoek naar een alternatief om hun vermogen te laten stijgen. Beleggen is een veelgehoord alternatief op het klassieke sparen op een spaarrekening. Een woordvoerder van Geld.nl ziet toch nog voordelen om te sparen. ”Als je wasmachine kapot gaat, heb je niks aan belegd geld.”

”Het grote voordeel van sparen ten opzichte van beleggen is dat je geld veilig is. Je bent er zo goed als zeker van dat je geen geld zal verliezen en je hebt relatieve zekerheid over je rente. Het risico is heel erg laag. Bij beleggen is de onzekerheid een stuk groter”, zegt zij tegen BIG.

Bij sparen ben je er zo goed als zeker van dat je geen geld zal verliezen

”Mocht het nodig zijn, dan kan je ook snel over je spaargeld beschikken. Bij beleggen kan je minder makkelijk bij je geld, omdat het voor een langere tijd is weggezet. Als je wasmachine kapot gaat, heb je niks aan geld dat je belegd hebt, terwijl je daar je spaargeld prima voor kunt gebruiken.”

”Beleggen is ook om een andere reden juist iets voor de langere termijn. Hoe langer je zogenaamde beleggingshorizon, hoe kleiner het risico. De beleggingsgrafiek fluctueert meer, waardoor het risico dat je precies op het moment dat je het geld nodig hebt net in een dal zit reëel is. Bij sparen loop je dat risico niet.”

”Helaas zijn veel mensen vooral gefocust op de korte termijn, waardoor ze niet gaan beleggen.”

Lees hier waarom econoom Dirk Brounen dit een probleem vindt.

”Sparen kan je dus doen met al je spaargeld, omdat je er altijd bij kan. Dit is vooral voor mensen die het niet zo breed hebben een goed argument om niet te gaan beleggen: zij kunnen het zich niet veroorloven om veel geld voor langere tijd weg te zetten.”