Noordelijke IJszee vol met Europees plastic

In de Groenlandzee en de Barentszzee drijft een deken van naar schatting 300 miljard stukjes plastic uit Europa en de Verenigde Staten. Dit blijkt uit onderzoek van acht wetenschappers, waaronder de Nederlander Erik van Sebille.

”Als je dat aantal afzet tegen het aantal mensen dat in de gebieden rond de Noordelijke IJszee woont, is dat heel veel plastic,” zegt Van Sebille hierover. ”Dit zijn hele dunbevolkte gebieden met slechts enkele honderdduizenden mensen.”

Het plastic komt in dit gebied door de zogenaamde Golfstroom. Dit is een stroom van warm water, dat uit de Golf van Mexico komt. Via de oostkust van de VS en Noord-Europa bereikt dit water de Noordelijke IJszee. Hier zakt het water dieper in de oceaan, om vervolgens terug te stromen naar de evenaar. Het plastic zinkt niet mee en blijft achter in de Noordelijke IJszee.

Veel dieren in dit gebied overlijden, omdat ze bijvoorbeeld het plastic opeten of in het afval verstrikt raken. Het opruimen is niet eenvoudig, zegt Van Sebille. ”Zodra plastic in zee terechtkomt, wordt het langzaam afgebroken tot kleine stukjes en mengt het zich met algen. Dat maakt het heel moeilijk om het water te filteren.”

De Utrechtse wetenschapper zegt dat het vooral belangrijk is om te voorkomen dat plastic in zee terechtkomt. ”We zouden onder meer minder plastic moeten gebruiken, beter moeten recyclen en de afvalverwerking moeten verbeteren.” (ANP)