Niet geïnspireerd door vrouwen? ‘Je bent een seksist en niet welkom’

“Seksisten hoeven zich niet aan te melden”, zeggen de vrouwen van de Ierse onafhankelijke uitgeverij Tramp Press.

“Wij van Tramp Press ervaren seksisme altijd op veel manieren, being dreaded women”, schreven ze op Twitter. Manieren van seksisme die ‘erg irritant’ zijn: een brief aanheffen met ‘Dear Sirs’ (Beste heren) en ‘mannen die verklaren geen boeken van vrouwen te lezen’.

Doe je een van deze dingen, dan zal Tramp Press geen boek van je publiceren. Ze willen graag zo duidelijk mogelijk zijn en ‘met dat in gedachten, als je ons adresseert als ‘Dear Sirs’, of alleen mannelijke invloeden vermeldt, dan zullen we afwijzen om je werk te overwegen,’ staat op de website van de uitgeverij.

“We krijgen ‘Dear Sir’ ongelooflijk vaak, een paar per week”, zei Sarah Davis-Goff van Tramp Press tegen the Guardian. “Genoeg is genoeg – we nemen een beetje een standpunt in.” Zij en haar compagnon Lisa Coen zeggen geïnspireerd te zijn door een recent essay van Anne Enright in de London Review of Books over seksisme in de uitgeverswereld.

“Het blijkt dat terwijl openlijk seksistische auteurs ons een hoop werk sturen (een hoop), ze ons nooit iets hebben gestuurd dat we wilden publiceren. Belangrijker, mensen moeten stoppen met denken dat er geen consequenties zijn voor seksistisch zijn. Dus sinds vandaag hoeven seksisten zich niet aan te melden.”

“We zijn altijd op zoek naar exceptionele nieuwe fictie: als je een exceptionele schrijver bent, dan zijn we op zoek naar jou. Als je een persoon van kleur bent, zijn we vooral naar je op zoek. Als je je op een bepaalde manier identificeert met een groep die weinig gerepresenteerd wordt in literatuur, dan zijn we op zoek naar jou.”

Davis-Goff laat nog op Twitter weten dat ‘sinds het artikel in de Guardian gepubliceerd is, we nul mensen hebben gehad hebben die ons ‘Sir’ noemden, een hoop coole literaire invloeden van beide genders en meer inzendingen van vrouwen.’