Nederlandse mannen willen best de mannenpil

Op dit moment is er nog geen anticonceptiepil voor mannen op de markt, maar aan de Nederlandse man ligt dit in ieder geval niet. Een grote meerderheid van de mannen in Nederland vindt anticonceptie een gedeelde verantwoordelijkheid tussen man en vrouw, blijkt uit onderzoek van Rutgers, een kenniscentrum voor seksualiteit.

Deze ontwikkeling wordt toegejuicht door Lauren Smits, feministe en activiste voor sociale gelijkheid. ”Grote veranderingen beginnen altijd klein. Wij kunnen als klein landje early adopters zijn en als voorbeeld dienen voor de rest van de wereld.”

Gebruiksvriendelijkheid

Uit het onderzoek van Rutgers blijkt verder dat de belangrijkste voorwaarden voor mannen veiligheid, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid zijn. Aan al deze voorwaarden kan al voldaan worden.

Wat denk jij?

Is de mannenpil een goed idee?

Ja

Dan wil je misschien weten waarom hij maar niet komt.

Nee

Zou best kunnen. Lees hier waarom mannen er niet op zitten te wachten.

”Gebruiksvriendelijkheid is het enige waar mannen moeite mee zullen hebben,” zegt arts-seksuoloog Rik van Lunsen. ”Maar dat is vooral een kwestie van wennen, want bijwerkingen horen er nou eenmaal bij. Bovendien zijn de bijwerkingen voor mannen niet zwaarder dan voor vrouwen.”

Dat wennen kost misschien nog wat tijd, maar volgens Smits is Nederland er klaar voor om het proces in te gaan. ”Ik heb de indruk dat er weinig Nederlandse mannen zijn die heel star in deze kwestie staan, ondanks dat er nog wel een cultuuromslag moet plaatsvinden. In de basis vinden veel mannen gedeelde verantwoordelijkheid op dit gebied niet onredelijk.”

Veel mannen vinden anticonceptie een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Bovendien zijn er ook voordelen voor mannen. Meer controle over anticonceptie is volgens het onderzoek van Rutgers een belangrijke reden om open te staan voor de mannenpil. ”Logisch,” vindt Smits. ”Een kind is natuurlijk niet niks, dus ik snap heel goed dat mannen meer grip willen krijgen op het voorkomen van zwangerschappen.”

Dat vrouwen hierdoor wat afhankelijker worden van mannen hoeft volgens haar ook geen probleem te zijn. ”Dat is niet anders. Wat mij betreft ligt de prioriteit bij gelijkheid op het gebied van het dragen van de lasten.”

‘De mannenpil zal er nooit komen’

In theorie is het mogelijk om een anticonceptiepil voor mannen te produceren die betrouwbaar is en die even zware bijwerkingen heeft als de pil voor vrouwen. Toch komt deze pil er niet, omdat de farmaceutische industrie voor een groot deel is gestopt met investeren. ”De markt is simpelweg te klein,” zegt arts-seksuoloog Rik van Lunsen.

”Uit onderzoek blijkt dat alleen hoogopgeleide mannen in Noord-Europa met een vaste relatie te porren zijn voor een mannenpil. Nederland valt hier ook onder, maar in Azië, Afrika en Zuid-Amerika is het voorlopig ondenkbaar dat de mannenpil aanslaat. Er valt voor de farmaceutische industrie gewoon te weinig geld aan te verdienen. Dit is de belangrijkste reden waarom de mannenpil nooit zal komen,” voegt Van Lunsen hieraan toe.

Maar het goede nieuws is dus dat Nederlanders positief tegenover de mannenpil staan!

Hier kun je lezen waarom

Naast het financiële argument denkt Van Lunsen dat mannen alleen in theorie voor een mannenpil openstaan. Als er concreet gepraat wordt over bijvoorbeeld bijwerkingen, dan verandert dit snel. ”Mannen haken massaal af als er aan hun testosteron wordt gerommeld.”

Mannen haken massaal af wanneer er aan hun testosteron wordt gerommeld

Voor wat betreft de vrijgezellenwereld voorziet Van Lunsen zelfs in een progressief land als Nederland problemen. ”Vrouwen hebben onvoldoende vertrouwen in mannen die niet hun vaste partner zijn, waardoor ze minder snel de anticonceptie uit handen geven. En aangezien mannen sowieso niet actief staan te springen om een mannenpil, houdt het al snel op.”

Dit gebrek aan vertrouwen wordt bevestigd door Lauren Smits, feministe en activiste die zich inzet voor sociale gelijkheid: ”Voor heel veel mannen is anticonceptie nog steeds een ver-van-mijn-bed-show. Mannen staan wel open voor een verandering, maar er is nog een lange weg te gaan. Totdat er nog een paar grote stappen gemaakt worden heeft de mannenpil helaas weinig kans van slagen.”

Mannenpil: mannen hebben geen zin in injecties

Wetenschappers zijn al sinds de jaren zeventig bezig met een anticonceptiepil voor mannen: de zogenaamde mannenpil. Toch is er nog steeds geen goede mannenpil op de markt, terwijl uit onderzoek blijkt dat een prikpil voor mannen ongeveer even betrouwbaar is als de bekende pil voor vrouwen. Waarom is de mannenpil er dan nog niet?

Eerst even de feiten op een rij. Het onderzoek waar het nu over gaat komt uit de VS, duurde vier jaar en er deden 320 mannen tussen de 18 en 45 jaar mee. De hormonen die bij mannen werden ingespoten bleken voor 96 procent betrouwbaar, wat dicht in de buurt komt bij de betrouwbaarheid van een condoom en de bekende pil voor vrouwen.

Lees hier waarom een arts-seksuoloog toch denkt dat de mannenpil er nooit zal komen.

Bijwerkingen

Toch werden er vanaf het derde jaar van het onderzoek geen nieuwe spuiten meer gezet, omdat een aantal mannen last kreeg van stemmingswisselingen, acne en depressie.

De bijwerkingen waren qua zwaarte vergelijkbaar met de bijwerkingen die vrouwen te verduren krijgen, maar voor twintig mannen waren de bijwerkingen genoeg reden om te stoppen met het onderzoek. Maar toch zouden 240 van de 320 mannen de mannenpil overwegen.

Benieuwd naar een uitgebreid verslag van de resultaten van dit onderzoek?

Lees de resultaten hier

Rutgers, een kenniscentrum voor seksualiteit, heeft onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van Nederlandse mannen bij anticonceptie. Veel mannen blijken bereid zijn een rol te spelen bij anticonceptie, maar zij hebben wel enkele vraagtekens en bezwaren. Als het gaat om bijwerkingen, injectienaalden en medicijnen neemt de bereidheid van de Nederlandse man vrij snel af.

Dit onderzoek staat gewoon online!

Vind het hier