Kinderen geadopteerd uit Sri Lanka kwamen soms uit ‘babyfarms’

Baby’s die aan de lopende band werden afgeleverd. Het klinkt bizar, maar in Sri Lanka was het in de jaren tachtig lang realiteit. De Sri Lankaanse overheid heeft nu voor het eerst toegegeven dat zogenaamde babyfarms hebben bestaan.

Volgens Zembla, dat in mei dit jaar aandacht besteedde aan adoptie uit Sri Lanka, was er in de jaren ’80 een grote adoptieorganisatie die in Sri Lanka actief was, genaamd Flash. Flash zou Sri Lankaanse vrouwen voor Sri Lankaanse begrippen behoorlijk veel geld bieden als ze zwanger zouden worden en hun baby zouden afstaan aan Flash.

Maar dit was in de jaren ’80. Het is haast ondenkbaar dat de procedure van adoptie nog steeds zo corrupt en louche is als toen in Sri Lanka. Toch is het best waarschijnlijk dat het nog steeds niet goed geregeld is, zegt Yrrah van der Kruit van de Raad voor de Strafrechtstoepassing, in de Zembla aflevering. “Het risico op illegale praktijken zit in het systeem. Dus het risico dat er dingen misgaan, dat is er in de toekomst dan ook.”

Van Sri Lanka naar Nederland

Er zijn nog enkele Nederlandse adoptiebureaus die adoptie vanuit Sri Lanka toestaan. Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) is daar een van. Op hun website staat een lijst met voorwaarden en regels waaraan voldaan moet worden bij het sluiten van een adoptie.

Over de achtergrond van de kinderen staat op de website: “De kinderen die voor adoptie in aanmerking komen verblijven in kindertehuizen. Over het algemeen gaat het om kinderen die vrijwillig zijn afgestaan.” Over het algemeen. Dat impliceert dat er gevallen tussen kunnen zitten waarbij het kind niet vrijwillig is afgestaan.

Verder staat er over de achtergrond van de kinderen: “De adopties vanuit Sri Lanka zijn semi-open. Het komt regelmatig voor dat de afstandsmoeder, indien zij bekend is, zelf bij de rechtbank aanwezig is om het kind aan de adoptieouders te over te dragen.” Echter, in de bovengenoemde aflevering van Zembla is te zien dat de moeder die aanwezig is bij de rechtbank niet altijd de biologische moeder van het kind is. Daar kan NAS dan ook niet voor instaan.

Als je niet weet wat voor schimmige wereld de adoptiewereld in Sri Lanka is, zal je er als toekomstige ouders waarschijnlijk vanuit gaan dat alles wat je verteld wordt, klopt. Grondige research zelf doen staat niet in de adoptie-eisen. Wellicht is dat toch een nodige toevoeging.

Wat vind jij van dit verhaal? Heb je een toevoeging of een ander perspectief? Laat het weten in de comments. Inhoudelijk sterke reacties kunnen we (na toestemming van jou) meenemen in het artikel.