Justine is tegen slutshaming: ‘Vrouwen, niks mis met genot en plezier opzoeken als je geen relatie hebt’

Vrouwen worden ‘geslutshamed’: vernederd om de seks die ze hebben, zegt feministe en activiste Justine van de Beek (21). Dat moet anders, vindt ze.

“Slutshaming is vrouwen vernederen en negatiever beoordelen dan mannen, voor hetzelfde seksuele gedrag.” Over slutshaming en ‘makkelijk zijn’ schreef Justine haar scriptie voor haar studie sociologie op de UvA. Negen hoogopgeleide vrouwen met verschillende achtergronden interviewde ze om te kijken wat de overeenkomsten waren in hoe zij met die vernedering omgingen. Wat er precies uitkwam kun je hier lezen.

Als ‘slet’ bestempeld worden komt voornamelijk door met hoeveel mensen je naar bed bent geweest, denkt Justine, maar ook door hoe lang je wacht voor je met iemand naar bed gaat: als je bij een eerste date of bij het uitgaan met iemand mee naar huis gaat dan wordt je gezien als ‘makkelijk’. En dat allemaal alleen voor vrouwen. “Belachelijk.”

“Het gaat ook om initiatief nemen: als je als vrouw vaak op mannen afstapt dan wordt dat als sletterig bestempeld. Dat wordt als wanhopig gezien, terwijl omgedraaid – de man die op de vrouw afstapt – dat is gewoon hoe het hoort, of zo.”

Justine van de Beek BIG/Lyanne van Bodegom

Op haar middelbare school was het al ‘heel erg een ding’. Justine zag dat jongens vrij grapjes over seks konden maken. “Voor hen was het een ontspannen, fijne sfeer. Maar bij meisjes ging het altijd over wie wie had gedaan, ‘en die is een slet’, ‘en die is echt een hoer’. Het was nooit: ‘Oh, leuk! Spannend! Seks!’.”

“Toen vond ik dat al jammer, maar toch ging ik er in mee. Op mijn eerste vriendje was ik superverliefd, maar ik zei tegen mezelf: ik moet drie maanden wachten voor seks, anders ben ik een slet. Ik merkte dat ik anderen ging bestempelen als slet. Dat was natuurlijk belachelijk, kwam ik achter toen ik feminisme ontdekte.”

Ik sta bekend als die vriendin bij wie je niks mag zeggen

“Ik ging toen op internet feministen volgen en bedacht dat ik ‘feminist’ wel een hele mooie term vond om mezelf te geven. Ook al vinden heel veel mensen dat niet”, lacht ze.

Nadat ze het feminisme had ontdekt op internet ging ze ook mensen aanspreken op seksistisch gedrag. “Bij m’n vriendengroep van de middelbare school sta ik nu bekend als de vriendin bij wie je niks mag zeggen.” Ze lacht: “Maar ik verbied natuurlijk niemand om wat te zeggen.”

Of slutshaming nu vooral komt vanuit mannen of juist vrouwen die elkaar neerhalen weet ze niet goed. “Ik denk dat de meest schrijnende gevallen vanuit mannen komen, de hele nare opmerkingen, botte opmerkingen, soms ook letterlijk met het woord slet of hoer. Ik heb het idee dat vrouwen het iets subtieler doen.”

De vernedering heeft heel veel verschillende vormen, volgens Justine. “Bij meisjes kan het voortkomen uit goede bedoelingen. Of: ‘als jij zo bekend staat, dan ga ik ook zo bekend staan, dan hebben wij die reputatie van makkelijke meisjes’.

Als je moeder zegt: je moet geen afgelikte boterham zijn, dan raakt dat een gevoelige plek

“Mannelijke vrienden zeggen niet per se dat je verkeerd bezig bent, want ze zijn wel oké met je, maar eentje zei wel tegen een respondent van m’n onderzoek: ‘Als ik iemand date dan wil ik niet dat diegene zoveel bedpartners heeft als jij. Ja, ik vind je wel een slet’. Dat doet natuurlijk wel echt iets met je, zij voelde zich daar dagen kut over. Ook omdat het wel misschien goed bedoeld is, maar diegene zegt eigenlijk dat je niet goed genoeg bent om mee te daten.”

“Of als je moeder tegen je zegt: je moet geen afgelikte boterham zijn en daarna noemt iemand je een slet, dan raakt dat natuurlijk wel een gevoelige plek.”

Justine van de Beek BIG/Lyanne van Bodegom

Aan de basis van slutshaming ligt de dubbele seksuele moraal, volgens Justine. “Het denkbeeld dat vrouwen seksueel gezien passief moeten zijn, moeten afhouden, beheerst moeten zijn.” Ongeacht de context wordt van mannen verwacht dat ze qua seks kunnen doen wat ze willen, terwijl bij vrouwen een context van verliefdheid of een relatie nodig is om sociaal geaccepteerd te worden.

Tegen vrouwen die bang zijn om slet genoemd te worden zou ze willen zeggen: “Gun jezelf iets en probeer andere vrouwen dat ook te gunnen”. “Maar ik vind het ook lastig om te zeggen ‘doe gewoon je ding’. Ik heb gewoon gezien wat dat kan doen met iemand. Milou Deelen is er mee uitgekomen, en ze heeft zoveel shit over zich heen gekregen. Maar als je daar bang voor bent, lees je dan meer in over feminisme.”

Gun jezelf iets en probeer andere vrouwen dat ook te gunnen

Zelf heeft ze als feminist ook altijd veel bagger en haat over haar heen gekregen. Inmiddels wat minder, want ze heeft een ‘soort muur gebouwd’ en alle trolls op Twitter geblockt. Alsnog sluipen ze er soms wel doorheen. “Omdat het zo open is komt de haat heel snel bij je terecht.”

“Je krijgt er een soort onzekerheid van, I guess, je hebt het idee dat mensen je niet waarderen, terwijl je er heel veel tijd in steekt. Je krijgt zoveel shit over je heen, dan denk je wel: ‘Waar doe ik het allemaal voor?’. Het is jammer want we hebben nooit slechte intenties, het enige dat ik wil doen is letterlijk Nederland en de wereld een betere plek maken voor vrouwen.”