Julian Assange wordt niet langer aangeklaagd voor verkrachting

De oprichter van WikiLeaks Julian Assange (45) heeft niet langer een aanklacht voor verkrachting aan zijn broek hangen. De Zweedse aanklager heeft de aanklacht laten vallen.

Dat meldt de Zweedse krant Expressen. Ook het Europese aanhoudingsbevel dat tegen hem liep wordt ingetrokken. Assange werd in november 2010 officieel aangeklaagd voor verkrachting van een Zweedse vrouw. Zelf heeft hij het altijd ontkend.

Assange weigerde sinds zijn aanhouding naar Zweden te komen voor verhoor. Reden daarvoor was onder andere angst om uitgeleverd te worden aan Amerika, waar ze ook niet bepaald fan zijn van de man. Hij heeft in 2010 bijna 400.000 geheime documenten gelekt over de oorlog in Irak, die opgesteld waren door militairen van het Amerikaanse leger.

Een uur na het bericht van de Zweedse krant, plaatste Assange een foto van zichzelf, lachend, op Twitter.


Lang kon hij niet genieten van dit goede nieuws. De Britse politie zal hem namelijk alsnog moeten arresteren wanneer hij de ambassade van Ecuador in Londen verlaat. Assange heeft in 2012 een borgsom niet betaald en kan daar nog steeds voor worden opgepakt, zegt Associated Press News.