Big File Moet je geld geven aan daklozen?

‘Of je aan bedelaars geeft, moet je lekker zelf weten’

Maar er zijn andere oplossingen

Wat heeft een bedelaar nou eigenlijk aan jouw muntje? Help je een bedelaar ermee, of draag je daarmee bij aan iemands slechte leefsituatie? Een woordvoerder van ‘de Tussenvoorziening’, de grootste Utrechtse organisatie die daklozen opvangt, zegt dat zij zich daar als instelling niet druk om maken: “Het is niet onze zaak om ons bezig te houden met hoe daklozen aan hun geld komen.” Een advies over het al dan niet geven van een aalmoes ging niet verder dan “dat moeten mensen zelf weten.”

JORAM APPEL

Ook Rutger Bregman, auteur van ‘Gratis geld voor iedereen’, heeft niet zo’n sterke mening over bedelaars. “Ik ben daar niet fundamenteel voor of tegen. Je kan mij 2 of 3 euro geven, dan koop ik er misschien een lolly van. Dat gaat mijn leven niet veranderen. Je kan het doen als dat je een goed gevoel geeft.”

“Het is niet onze zaak om ons bezig te houden met hoe daklozen aan hun geld komen.”

Dat bedelgeld aan drank en drugs wordt uitgegeven, is een veelgehoord argument om niks te geven. Maar uit een Nederlands onderzoek uit 2012 wat is gehouden onder 513 volwassen daklozen blijkt dat dat wel meevalt: ‘slechts’ 28,5% is zwaar alcoholgebruiker en 43% van de volwassenen en 63% van de jongeren gebruikt cannabis. Heroïne wordt zelfs door maar 3% van de zwervers gebruikt. Daarbij komt dat niet alle mensen die dakloos zijn ook bedelen.

Hoi!

Die oplossing is leuk en aardig, maar wat moet je nou geven aan een bedelaar op straat?

Lees hier waarom je niks moet geven aan bedelaars.

“Los je een groot geldgebrek op met een eurootje? Nee,” denkt Bregman. “Is het heel erg? In sommige landen wel. Daar worden mensen verminkt door een crimineel syndicaat en worden ze gedwongen om te bedelen. In het buitenland geef ik dan ook nooit.”

“In het buitenland geef ik nooit aan bedelaars.”

Maar wat moet je dan als bedelaars in Nederland je vragen om wat geld? “Wat wel zou werken, is als we als samenleving iemand een huis geven. Als we als samenleving geld geven zijn we uiteindelijk allemaal beter af. En als je geeft, kan je beter aan givedirectly (een organisatie die giften herverdeelt onder de aller armsten Red.) Maar maak dan 500 euro over, en niet maar een euro,” zegt Bregman. In de Correspondent schreef Rutger Bregman eerder een artikel over geld voor daklozen. Uit onderzoek van de wereldbank blijkt dat ‘gratis geld’ bijdraagt aan een duurzame verbetering van de leefsituatie van daklozen.

Volgens Rutger Bregman is het belangrijk dat daklozen geld én vertrouwen krijgen. “Geef geld, en zeg daar bij: ‘ik geloof dat jij het geld nuttig gaat gebruiken.’ Als je twee euro geeft, dan geef je weinig geld en geef je weinig vertrouwen. Dan gaat dat niet zo’n verschil maken.”

Laatste nieuws