Jager: ‘Je kan niet vermijden dat ganzen lijden, iedereen maakt fouten’

Animal Rights stuurde vandaag een filmpje rond om te laten zien hoe de ganzenjacht in Nederland eraan toe gaat. Te zien is hoe een gans afgelopen zaterdag lijdt, terwijl een jager rustig naar het dier loopt om vervolgens de nek om te draaien. BIG vroeg de Nederlandse Jagersvereniging om een reactie.

De Boer is niet onder de indruk van het filmpje: “Als je bij een stoplicht filmt dat iemand door rood rijdt, betekent dat dan dat iedereen door rood rijdt? Dat lijkt me niet”, zegt hij. “Een van de voorwaarden van de jager is, en dat staat ook in onze gedragscode, dat alles in het werk gesteld moet worden om een dier niet te laten lijden. Als dat nu niet is gebeurd, dan is dat natuurlijk niet de bedoeling.”

De ganzenjacht is volgens De Boer niet voor de lol, maar noodzaak: “Door nalatigheid van de overheid is er nu een enorme ganzenpopulatie, die zorgen voor grote problemen bij boeren en in het verkeer.” De provincie Zuid-Holland wil dat de ganzenpopulatie met 100.000 dieren wordt teruggebracht. Uit een onderzoek van de provincie Utrecht blijkt dat ganzen voor tonnen aan schade zorgen omdat ze de boel onder poepen en akkers kaal eten. De Boer: “Jagers zijn nu eenmaal nodig om de populatie binnen de perken te houden.”

Als je bij een stoplicht filmt dat iemand door rood rijdt, betekent dat dan dat iedereen door rood rijdt? Dat lijkt me niet

Organisaties zoals Animal Rights stellen volgens De Boer soms het dier boven de mens. “Daar komt bij dat overal waar mensen werken, wel iets mis gaat. Er zal altijd een beest niet direct dood zijn. Als de jager een fout maakt, is er een jachthond bij die zo snel mogelijk die fout ongedaan moet maken. In sommige situaties is het gewoon niet mogelijk om een dier zo snel mogelijk uit zijn lijden te verlossen, als er dan nét een camera op staat, dan kan dat de indruk wekken alsof het er altijd zo aan toegaat.”

Belachelijk, jagen is gewoon onnodig dierenleed.

Lees hier hoe Animal Rights hierover denkt.

De jacht kan volgens de jagersvereniging dus niet zomaar worden afgeschaft. “Het is nu eenmaal nodig. Ik denk niet dat de Jagersvereniging en Animal Rights het ooit eens kunnen worden over de ganzenjacht. Om een werkbare situatie te krijgen is altijd een compromis nodig. Met een partij als Animal Rights, de naam zegt het al, lijkt me in dit geval moeilijk om tot zo’n compromis te komen.”

Beelden laten zien dat Nederlandse jagers ganzen onnodig laten lijden

Stichting Animal Rights maakt zich ernstig zorgen om het dierenleed dat gepaard gaat met de jacht op de ganzen. Afgelopen zaterdagochtend maakte de dierenrechtenorganisatie beelden van de ganzenjacht in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland. “We zagen aangeschoten ganzen die minutenlang aan het spartelen waren in het veld: een ware lijdensweg”, aldus Animal Rights directeur Robert Molenaar.

Op de beelden is te zien hoe zo’n jachtpartij er aan toe gaat. Dieren die geraakt worden vallen hard naar beneden. Molenaar: “Jagers stellen zich verdekt op in de velden en omringen zich met lokganzen en bootsen ganzengeluiden na. Overvliegende ganzen zetten dan de landing in en worden genadeloos uit de lucht geschoten.”

Volgens de gedragsregels van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging moet de jager alle middelen aanwenden om dieren niet onnodig te laten lijden. “In de praktijk zie je dat aangeschoten ganzen vaak nog leven en minutenlang in doodstrijd verkeren”, vertelt Molenaar. “Zij fladderen met hun vleugels en proberen te ontkomen.”

Ja hallo, we kunnen niet zomaar stoppen met de jacht.

Ganzen zorgen voor enorm veel overlast.

Lees hier wat de Nederlandse Jagersvereniging van het filmpje vindt.

De provincie Zuid-Holland wil dat de ganzenpopulatie met 100.000 dieren wordt teruggebracht. Om dit voor elkaar te krijgen worden uitgebreide ontheffingen verleend aan jagers. In 2015 werden zo’n 40.000 ganzen geschoten in Zuid-Holland, waarvan een kwart in de Hoeksche Waard.

Stichting Animal Rights vindt juist dat we moeten accepteren dat wilde dieren ook bij ons landschap horen: “Het is een feit dat Nederland niet alleen een aantrekkelijk land is voor mensen, maar ook voor dieren. Laat de gans grazen op aangewezen plekken en verjaag de dieren met diervriendelijke lasers op plekken waar ze niet welkom zijn, zoals bij vliegvelden.”