Big File De invoering van hoofddoekjes bij de politie

‘Verbod op hoofddoekjes bij de politie is in strijd met de vrijheid van religie’

“Dat hoofddoekjes bij de politie verboden zijn, is in strijd met de wet op vrijheid van religie”, zegt het College voor de Rechten van de Mens tegen BIG. De Amsterdamse politietop wil hoofddoekjes misschien toestaan bij politieagentes. Daarmee wil de eenheidsleiding meer mensen met een migratieachtergrond in het korps krijgen.

In 2011 werd er op initiatief van de VVD een gedragscode opgesteld waarin staat dat het dragen van religieuze symbolen niet strookt met de neutraliteit van de politie. “Als het inderdaad een code is, dan is dat in strijd met de wet op vrijheid van religie”, zegt Marysha Molthoff, woordvoerder van het College voor de Rechten van de Mens tegen BIG. “Het is begrijpelijk dat de politie enige neutraliteit moet uitstralen, maar dan kan een hoofddoek onderdeel worden van het uniform. Dat is in landen als Engeland en Canada ook al zo.”

De Amsterdamse Korpschef Pieter-Jan Aalbersberg wil dat zeker de helft van de nieuwe agenten in Amsterdam straks mensen zijn met een migratieachtergrond, op dit moment is dat 18 procent. ,,Ik vind dat het een onderwerp van debat moet zijn.” Volgens de chef verschuift de discussie over wat kan steeds meer. “Eerst lieten we ook geen tatoeages op armen toe, nu wel”, zegt hij tegen het AD.

Als er in de samenleving spanningen zijn over dit onderwerp, moet je die aanpakken. Niet mensen gaan uitsluiten

Molthoff noemt het argument dat een hoofddoek de neutraliteit van agenten aantast een drogreden. “Dan kan je ook zeggen dat iemand met een donkere huidskleur niet neutraal is, of iemand die een baard draagt. Wat belangrijk is, is dat iemand zijn werk op een neutrale manier uitvoert. Als er in de samenleving spanningen zijn over dit onderwerp, moet je die aanpakken. Niet mensen gaan uitsluiten.” Het college geeft aan dat hoofddoekjes voor politieagenten een belangrijke stap is in het kader van diversiteit en arbeidsparticipatie van vrouwen.

Wacht!

“Hoofddoekjes horen niet bij de politie thuis.”

Lees hier wat tegenstanders van de politie-hidjab te zeggen hebben.

De Amsterdamse politiek werd overvallen door het nieuws. “Ik zag het ineens overal staan”, vertelt GroenLinks Amsterdam-woordvoerder Rutger Groot-Wassink tegen BIG. “Ik denk dat het goed is om in bredere zin over de scheiding tussen kerk en staat te praten, maar weet niet of dit de oplossing is, daar moeten we langer over nadenken.” De VVD heeft aangegeven tegen hoofddoekjes te zijn. Groot-Wassink: “Die nee is wat mij betreft veel te snel. We moeten eerst goed met elkaar de discussie aangaan.”

De nee van de VVD is wat mij betreft veel te snel. We moeten eerst goed met elkaar de discussie aangaan.

Groot-Wassink geeft aan dat het een ‘lastige discussie’ is. “Leraren en ambtenaren mogen wel hoofddoekjes dragen, maar politieagenten niet. Dit is iets waar politiekorpsen al jaren meer worstelen.” Politiechef Aalbersberg denkt dat de tijd rijp is om de discussie weer open te gooien: “Bij het selecteren van personeel denken we vaak te veel langs standaardpatronen. We vissen te veel in onze eigen vijver.”

Volgens Groot-Wassink kan het Amsterdamse politiekorps niet op eigen houtje de uniformvoorschriften aanpassen: “Het lijkt me dat dat op landelijk niveau moet gebeuren.”