Hoe twee leraren met een ‘guerillamethode’ basisschooldocenten aan het staken kregen

Donderdag leggen docenten massaal hun werk neer, docentenactiegroep PO in Actie kondigde gisteren aan dat er in november een staking van twee dagen bij kan komen, tot grote verbazing van andere actievoerende partijen. Met hun grassroots actiegroep zetten twee basisschooldocenten met een ‘guerillamethode’ de financiële discussie over basisonderwijs op scherp: “Ik zou willen zeggen: deal with it”.

Waar gaat het nu over? Onlangs maakte het demissionaire kabinet onder druk van actievoerende docenten bekend dat er 270 miljoen extra naar de salarissen van basisschooldocenten gaat. Een ‘bescheiden‘ succes van docenten Thijs Roover en Jan van de Ven die in de afgelopen maanden met hun actiegroep PO in Actie duizenden ontevreden basisschooldocenten op de barricades kregen. Bescheiden, omdat het volgens de docenten te weinig, veel te weinig geld is. “We worden gebruikt als politieke speelbal”, zei Roover toen tegen BIG. Van de Ven nu: “We doen dit niet voor gouden toiletten en dure leaseauto’s maar voor de kinderen.”

We doen dit niet voor gouden toiletten en dure leaseauto’s maar voor de kinderen

Geen gouden toiletten dus, maar wat willen de docenten dan? Plat gezegd willen ze 1,4 miljard euro extra voor het onderwijs. Niet alleen moeten de lonen tussen basis- en middelbareschooldocenten gelijk worden getrokken, er moet ook echt iets gebeuren aan basisschooldocenten die door hoge werkdruk massaal omvallen. “Als het geld er niet komt, schiet het nieuwe kabinet zichzelf in de voet”, zegt Thijs den Otter tegen BIG. Hij is woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond (AOb). “In 2020 is er dan een tekort van 4.000 leraren, in 2025 10.000. Dat is een heel groot probleem kan ik u zeggen.”

Tekst loopt door onder foto.

Thijs Groot kreeg met PO in Actie duizenden leraren op de been. Sabine Kuiper

‘Crisis’ en ‘ramp’
Als BIG woordvoerder Den Otter spreekt, klinkt hetzelfde vuur als bij het grassroots PO in Actie. Er dreigt ‘crisis’ en een ‘ramp’ bij basisschooldocenten. Toch is er een groot verschil in aanpak: de aankondiging van PO in Actie van een nieuwe tweedaagse staking in november kwam voor de AOb als een grote verrassing. “We staan achter de staking van donderdag, maar wilden niet gelijk met een nieuwe aankondiging komen”, vertelt de woordvoerder. “De kracht van deze acties is juist dat alle partijen met elkaar samenwerken, het is jammer dat er nu geen overleg was. Meer wil ik er nu niet over zeggen.”

Als het geld er niet komt, schiet het nieuwe kabinet zichzelf in de voet

PO in Actie wil er juist graag meer over zeggen. Op uitvoerig overleg wil de ‘rebellengroep’ niet langer wachten. “We zien dat we tegen de muren van de geïnstitutionaliseerde polder aanlopen. Er moet steeds van alles worden afgestemd en honderd man moet er een plasje over doen”, vertelt Van de Ven tegen BIG. “Terwijl we juist nu door moeten pakken. Het zou toch raar zijn als er donderdag niet meer geld komt en we dan zeggen: ‘nou het was leuk en gezellig en over tot de orde van de dag.’ Dus ik zou tegen partijen als het AOb willen zeggen: deal with it.” Met andere woorden: PO in Actie neemt het heft in eigen handen en kondigt met gestrekt been een stevige tweedaagse staking aan, compleet langs de grote gevestigde namen heen.

Dat is november. Aanstaande donderdag legt naar verwachting 90 procent van de basisschooldocenten het werk neer. Bij een manifestatie in Den Haag worden 30.000 tot 50.000 mensen verwacht. En of het geld er komt? “We hebben goed vertrouwen dat er een eerste stap gaat komen vanuit de overheid”, zegt Van de Ven. “We zitten met een gigaprobleem, er komt een exodus van leerkrachten aan, als je dat niet ziet, heb je echt een bord voor je kop.”