Hoe Trump rijker wordt door zijn presidentschap

Dat Trump stinkend rijk is, weten we allemaal. Dat hij zijn presidentschap gebruikt voor persoonlijk gewin zal velen ook niet verbazen. Maar hoe krijgt Trump nu daadwerkelijk geld binnen door zijn presidentschap?

Dit is niet een compleet verhaal waarin precies is uitgezocht en berekend hoe Trump het presidentschap gebruikt voor geld. Waarschijnlijk gaat er in de komende jaren wel een boek verschijnen van een of andere Amerikaanse topjournalist waarin dat verhaal wel staat.

Dit is dus niet dat verhaal, maar een verhaal over de twee belangrijkste manieren waarop Trump geld verdient door middel van zijn presidentschap. Ten eerste is dat zijn nieuwe belastingplan, ten tweede is dat door te golfen.

Momenteel is The Donald bezig met het opstellen van een nieuw belastingplan. Dat nieuwe plan is volgens hem een ‘once-in-a-generation opportunity’. “And I guess it’s probably something I could say that I’m very good at”, voegt hij er nog met zijn Trumpiaanse grootspraak aan toe.

Of Trump bedoelt dat hij goed is in een beter belastingsysteem scheppen voor alle Amerikanen (de middenklasse zal er volgens Trump op vooruit gaan, maar er zijn niet genoeg details over bekend om daar een gefundeerd statement over te maken) of dat hij bedoelt dat hij ‘very good’ is in rijk worden blijft onduidelijk wanneer we naar hem luisteren, aangezien hij ook zegt dat hij zelf geen profijt zal halen uit het nieuwe plan.

“I don’t benefit. I don’t benefit”, zei hij tegen de New York Times. Diezelfde krant zocht uit hoe de nieuwe wet invloed zal hebben op Trumps vermogen. Spoiler alert: hij wordt er nog veel rijker van. Trump zal met de nieuwe belastingdienst zo’n één miljard aan belasting niet hoeven te betalen. En dat op een netwaarde van 2,9 miljard dollar (volgens Bloomberg).

Dat miljard is niet precies, aangezien Trump zijn tax returns niet openbaar heeft gemaakt, zoals gebruikelijk is bij een Amerikaanse president. De New York Times rekende het bedrag uit naar aanleiding van een tax return uit 2005, gepubliceerd in maart door David Cay Johnson, een journalist bij deze zelfde krant.

Daarnaast verdient Trump dus ook bakken met geld door te golfen. Verreweg het grootste gedeelte van z’n vermogen komt uit de golf, zo’n 750 miljoen van het totaal.

Met zijn ‘Winter White House’, Mar-a-Lago, het paleis van Trump in Florida waar hij vaak de weekenden doorbrengt, haalt hij veel geld binnen sinds hij president is, schrijft The Atlantic. In 2015, het jaar waarin hij bekend maakte dat hij voor president zou runnen, verdiende hij 15,6 miljoen dollar op Mar-a-Lago. In 2016, het jaar waarin hij voor president runde en verkozen werd, verdiende hij 29 miljoen. In 2017, het jaar waarin hij president is, verdiende hij 37 miljoen op Mar-a-Lago. Gelijktijdig met zijn verkiezing verdubbelde Trump de contributie voor lidmaatschap naar 200.000 dollar.

Overigens is uitgerekend dat twee tripjes naar Mar-a-Lago (tripjes die bijna wekelijks voorkomen) de Amerikaanse overheid zo’n 1,2 miljoen dollar kostten. The Washington Post analyseerde in mei hoe vaak Trump ging golfen. Dat bleek toen op 36 van de 108 dagen neer te komen, een derde van de tijd.

Het inkomen bij golfbanen in zijn bezit waar hij niet of weinig kwam bleven vaak hetzelfde of stagneerden zelfs. Zo brachten zijn golfbanen in New Jersey, Schotland en Ierland respectievelijk een luttele 19,7 miljoen, 14 miljoen en 12 miljoen dollar op.

Of al deze inkomsten op ethische wijze verkregen zijn zal later aan het licht komen. In ieder geval is zeker dat de bedragen in het niet vallen bij het miljard dat (misschien) niet aan belasting hoeft te worden als het nieuwe belastingplan er doorheen komt.