Hoe een nep-Nederland toeristen moet weglokken uit Amsterdam (en ja, die plannen zijn er écht)

Een soort nep-Nederland naast Schiphol, dat wordt HollandWorld, een attractiepark met als thema Nederland. Het park moet een oplossing bieden voor het massatoerisme in Amsterdam.

Hans van Driem is al meer dan tien jaar aan het werk aan HollandWorld. Voorheen was hij directeur van het Bureau voor Toerisme, hij heeft de Floriade geleid en stond aan de wieg van Walibi. Kortom: een man die weet wat het publiek wil. Dat blijkt ook maar weer uit zijn plannen voor dit park.

Inmiddels heeft hij de politiek zover gekregen om achter zijn plannen voor HollandWorld te staan, nu moeten alleen de investeerders nog gevonden worden. Van Driem heeft namelijk een luttele 650 miljoen euro nodig om zijn plannen te verwezenlijken.

“De komende tijd gaat het in Amsterdam alleen maar nijpender worden. Je moet toekomstgericht denken, je moet niet aan vandaag denken. Vandaag in de binnenstad van Amsterdam: de hotels zitten propvol, de AirBnb’s zitten vol, bedenk hoe het is over tien jaar. Dus wij bouwen 4.000 hotelkamers.”

Hoe ziet de doelgroep eruit? Het lijkt niet per se op de ideale plek voor blowende en zuipende toeristen.
“Nou… dat zou ik niet meteen zeggen. Dat is een hele sterke omschrijving van een doelgroep die dat af en toe doet. Maar we hebben voornamelijk de doelgroepen gezinnen en die groepen toeristen die in bussen naar Amsterdam komen. Die mensen komen hier naartoe om de redenen waar Holland om bekend is in het buitenland: bloemen, Van Gogh en dat soort zaken. En die willen dat ook zien. Het probleem met bloemen is dat De Keukenhof eind mei dicht is. Daarom hebben wij The Greatest Flower Show On Earth, die is 365 dagen per jaar open.”

Ikzelf ben een cultuurbarbaar, als je mij de Mona Lisa laat zien denk ik ‘nou oke leuk’.

Een van de grootste publiekstrekkers in Amsterdam is natuurlijk ook het Red Light District, gaat u daar ook wat mee doen?
“Nee, nee, nee, nee, nee. Dat betekent automatisch dat je de onderwereld binnenhaalt.”

Niet per se, prostitutie is legaal in Nederland. En wat denkt u van coffeeshops?
“Coffeeshops ook niet. Als het omstreden onderwerpen zijn, dan doen we het niet. Maar we volgen het legaliseren van marihuana. Mocht de nieuwe regering daar een andere houding over hebben dan voorheen dan gaan we nog eens kijken. Hetzelfde geldt voor casino’s, daar geldt momenteel nog een monopolie voor de staat op, maar over een jaar of twee wordt dat vrijgegeven.”

En daaromheen een pretpark?
“Het is geen pretpark maar een themapark. Ben je weleens in Orlando geweest? Daar zou je dan even naartoe moeten om Universal Studios te bekijken. Je hoeft bij ons geen entree te betalen. Je loopt gewoon naar binnen, net zoals de binnenstad van Amsterdam, en dan heb je daar winkels en horecagelegenheden. En als je een attractie in wil dan moet je entree betalen.”

Wat voor attracties zijn dat?
“We hebben er zo’n vijftien. Moet je voor je zien: een grote fabriekshal van tienduizend vierkante meter, van binnen helemaal zwart gespoten, met een betonvloer. In die vloer zijn draden gefreesd en over die draden lopen elektronisch geleide karretjes. De karretjes die rijden van projectiescherm naar projectiescherm en uit de leuningen van de stoelen wordt vocht gespoten en wind en dergelijke. En zo gaan de mensen door die hele hal heen.”

Wat staat er op die projectieschermen?
“Bijvoorbeeld de watersnoodramp van 1953. We kunnen er van alles op projecteren. De bezoekers kunnen het leven en de schilderijen van Rembrandt ervaren. Pathé komt met een nieuw soort bioscoopervaring [de 4DX-cinema – red.] en wij gaan nog een stap verder dan dat. De bioscoopwereld loopt namelijk achter op de attractieparkwereld.”

We hebben een fietssimulator met harde wind

Willen mensen niet liever de echte werken van Hollandse meesters zien dan uw replica’s?
“Wat wij doen: we tonen kopieën van de Nederlandse meesters, die laten we in China maken. Kijk, bij het Rijksmuseum loop je naar de Nachtwacht, je kijkt er vijf minuten naar en je vinkt af of iedereen er nog op staat en je loopt door naar het volgende schilderij. Ikzelf ben een cultuurbarbaar, als je mij de Mona Lisa laat zien denk ik ‘nou oke leuk’. Maar bij ons zit naast het schilderij een theatertje waar je het leven van Van Gogh ziet en het schilderij als het ware ‘in’ kan. En bij het Van Gogh-museum zie je nu enorme rijen staan. Die rijen, die gaan verdubbelen. Ze hebben de capaciteit niet. Dus mensen gaan een keuze maken: of ik moet drie uur in de rij staan voor Van Gogh, of ik ga naar HollandWorld en ik heb die beleving erbij. Het klinkt bizar misschien, maar we denken dat in de toekomst mensen voor dat tweede gaan kiezen.”

Wat voor typische Nederlandse attracties mogen we nog meer verwachten?
“De polderbeleving. We hebben een fietssimulator met harde wind. En ze kunnen ook onder de tram komen.”