Griekenland op de knip, ‘vrije’ verkiezingen in Iran en nog 3 dingen die je vandaag wil weten

Griekenland gaat nog beter op de centen letten. Met een nieuw bezuinigingsplan zal er 4,9 miljard euro bezuinigd worden, onder meer op pensioenen. En niet iedereen is het daar mee eens.

Het Griekse parlement heeft donderdag een nieuw bezuinigingsplan aangenomen. Griekenland voldoet met die flinke bezuinigingen aan de voorwaarde van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fons om 7,5 miljard euro beschikbaar te stellen uit het steunpakket, schrijft Financial Times.

In die bezuinigingsmaatregel kon niet iedereen zich vinden: er ontstonden rellen buiten het parlementsgebouw in Athene. De politie heeft de mensenmassa uit elkaar gedreven met traangas.

‘Vrije’ verkiezingen in Iran, maar de uitslag staat eigenlijk al vast

ANP
ANP

De stembussen in Iran zijn vandaag geopend. 56 miljoen Iraniërs mogen een nieuwe president kiezen. De strijd gaat vooral tussen huidige president Hassan Rohani (68) en Ebrahim Raisi (56).

Rohani wordt gezien als hervormer die ervoor gezorgd heeft dat Iran uit het internationale isolement kwam. Raisi is vertrouweling van geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei die in 1988 als rechter duizenden politieke gevangenen ter dood veroordeelde.

Echt vrij zijn die verkiezingen niet. Zo is er een voorselectie gedaan van kandidaten door de Raad der Hoeders, het hoogste orgaan binnen de grondwet van Iran. Zij hebben de macht de grondwet te interpreteren en te zien of deze in strijd is met de islam. De vrouwen in Iran mogen niet stemmen en er wordt eigenlijk al verwacht dat Rohani met groot verschil zal winnen.

Er werd verwacht dat niemand op zou dagen bij de verkiezingen, maar staatstelevisiezenders toonden eerder deze morgen al beelden van lange rijen voor de stembureaus in Teheran en andere steden. Lees meer bij NOS.

Ga in een stad wonen, het is daar veiliger

ANP

Criminaliteit is vorig jaar met 8 procent gedaald en dan vooral in grote steden. Dat blijkt vandaag uit de jaarlijkse Misdaadmeter van het AD.

Het aantal aangiftes van veelvoorkomende misdrijven is wel gestegen, maar dan met name in kleine gemeenten en dorpen. ‘De crimineel trekt naar het platteland’ is de conclusie van het AD. Maar verhuizen naar Amsterdam of Rotterdam is ook niet de oplossing: deze steden staan nog steeds op nummer een en drie van de lijst ‘onveiligste steden’. Eindhoven staat op nummer twee, Gouda en Arnhem op vier en vijf. Lees meer bij het AD.

Japanse keizer treedt binnenkort (eindelijk) af

ANP

Een lichtpuntje aan de horizon voor de 83-jarige Japanse keizer Akihito. De regering van Japan heeft een wetsvoorstel aangenomen wat het voor hem mogelijk maakt af te treden.

In Japan is het namelijk zo geregeld dat troonafstand geen optie is. De keizer vindt het echter wel mooi geweest. Hij gaf vorig jaar al aan dat z’n gezondheid niet goed genoeg meer is om zijn plichten te vervullen. Zo heeft hij een hartoperatie gehad en is hij behandeld voor prostaatkanker. Wanneer de keizer aftreedt, zou dat de eerste troonafstand zijn in tweehonderd jaar. Lees meer bij The Independent.

Trump weigert te praten

ANP

Oké, één stukje over Trump dan. Hij heeft gisteren tijdens een persconferentie in het Witte Huis antwoord gegeven op de vraag of hij FBI-directeur James Comey gedwongen had om het onderzoek tussen Michael Flynn en Rusland te staken. Zijn antwoord? “Nee, nee – volgende vraag.” Eerder die dag klaagde hij al over dat hij slachtoffer zou zijn van de grootste heksenjacht op een politicus in Amerika ooit.