Gerard Spong: PowNed is strafbaar om ‘walgelijk’ artikel over verdronken vluchteling

Het is mogelijk om PowNed strafrechtelijk te vervolgen om het ‘walgelijke’ artikel over de verdronken 16-jarige Syrische vluchteling, zegt advocaat Gerard Spong tegen BIG.

Vrijwel heel Nederland, van links tot rechts, was het over eens: dit stukje is walgelijk en smakeloos. De hoofdredacteur van de omroep Dominique Weesie, heeft al snel excuses aangeboden en het stukje is verwijderd van de website.

Walgelijk, oké. Maar kan het? Mag het? BIG belde met drie strafrechtadvocaten om het stukje van PowNed te analyseren. Aangezien het artikel offline gehaald is, hier een screenshot:

Alle drie de advocaten vonden het stukje ‘walgelijk’ of ‘smakeloos’ maar over de juridische gevolgen ervan was er minder consensus.

Advocaat Peter Plasman: “Het strafrecht gaat niet over goede smaak. Je mag wat dat betreft heel ver gaan.”

De zin die juridisch problematisch is: “Zelf nadenken en vooral luisteren is iets waar deze categorie mensen blijkbaar grote moeite mee heeft”, waar ‘deze categorie mensen’ op vluchtelingen of Syrische vluchtelingen slaat.

Groepsbelediging

Als dit strafbaar is dan zou dat volgens artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht zijn, het artikel over groepsbelediging. Daarin staat dat je mensen niet mag beledigen om ‘hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap’.

De zin is volgens advocaat Gerard Spong ‘zonder meer beledigend te achten voor een groep mensen wegens hun ras’. “Nu in de rechtspraak het begrip ras zich uitstrekt tot etnische vreemdelingen lijkt mij hier sprake van een strafbare groepsbelediging.”

Peter Plasman denkt echter niet dat het strafbaar is. “Mensen worden hier beledigd vanwege hun veronderstelde domheid”, zegt hij. “En het gaat om de groep vluchtelingen of Syriërs, dat is niet strafbaar. Nationaliteit is niet genoeg. Je mag zeggen: ‘Alle Belgen zijn dom’, strafrechtelijk gezien.”

Spong zegt dat ‘het begrip ras een ruime betekenis heeft’. “Daartoe behoren ook etnische minderheden.”

De grens

“Het is op de grens”, zegt advocaat Gerald Roethof. Volgens hem mag je tegenwoordig veel meer zeggen dan vroeger, ook door het proces over de ‘minder minder minder’-uitspraken van Geert Wilders. Aan de hand van de kaders die bij dat proces zijn vastgelegd, denkt Roethof dat het lastig is om PowNed strafrechtelijk te vervolgen.

“De vrijheid van meningsuiting was vroeger beperkter dan hij nu is, de grens is steeds verder geschoven.”

“In het verleden is ook wel de zeer beledigende term ‘dobberneger’ gebruikt, om vluchtelingen in de Middellandse Zee aan te duiden. Die term is niet fris, niet aangenaam, maar ook niet verboden, althans heeft voor zover mij bekend niet tot een – succesvolle – vervolging geleid”

Toch denkt Roethof dat vervolging niet geheel ondenkbaar is. “Als jij zegt: ik heb hier last van en voel me persoonlijk aangevallen, doe aangifte. Laten we zien hoe de rechter er tegenaan kijkt.”