Het nieuwe Feyenoord City is een megalomaan kaartenhuis over de rug van de belastingbetaler

Weer springt een gemeente met gemeenschapsgeld bij om een voetbalclub financieel te steunen. Dit keer is het de gemeente Rotterdam en gaat het om de bouw van ‘Feyenoord City’, het nieuwe stadion van Feyenoord. Het gaat de Rotterdamse belastingbetaler 135 miljoen kosten.

”Voetbalclubs geven jaar na jaar meer geld uit dan er binnenkomt”, zegt Marianne Laumann van de SP over dit soort staatssteun aan voetbalclubs. ”Het valt niet aan burgers uit te leggen dat de gemeente financiële risico’s neemt om voetbalclubs te helpen.”

Voetbalclubs zijn ‘Rupsjes Nooitgenoeg’

In Groningen, waar de gemeente in het verleden ook de plaatselijke FC steunde, is hier ook fel over gediscussieerd. Als het slecht gaat met FC Groningen en ze krijgen de begroting niet rond, dan is de eerste deur waar ze op kloppen die van de gemeente”,  zei ChristenUnie-raadslid Inge Jongman hier destijds tegen de NOS.

De gemeente Rotterdam is wel een voorstander van dit plan.

Lees hier waarom Feyenoord City de investering meer dan waard is.

Los van het principiële argument is het allerminst zeker of de financiële onderbouwing voor Feyenoord City haalbaar is. In de doorrekening zijn allerlei factoren meegenomen die moeilijk te meten zijn, zoals de inkomsten van hotels die er nu nog niet staan. En wat als Feyenoord sportief tegenvalt en de toeschouwersaantallen teruglopen? Niemand weet het en dus blijft het een grote gok die de stad 135 miljoen kost.

‘Feyenoord City biedt een enorme impuls aan Rotterdam en is elke cent dubbel en dwars waard’

Ja, het nieuwe stadion voor Feyenoord, ‘Feyenoord City’, kost veel geld. Maar daar krijgt zowel Feyenoord als de stad Rotterdam veel voor terug. Het is de investering dan ook helemaal waard, vindt Frank Keizer, projectleider van Feyenoord City in het NRC.

Voor wat betreft het sportieve gedeelte is de theorie duidelijk. Het nieuwe stadion kan meer toeschouwers kwijt dan het huidige stadion. 63.000 om 45.000. Dit zorgt voor meer inkomsten, wat zorgt voor betere spelers, wat zorgt voor meer kampioenschappen.

Heel Rotterdam zal een boost krijgen, met het nieuwe stadion als katalysator

Bovendien is Feyenoord City volgens Keizer meer dan een stadion. ”De gebiedsontwikkeling in de hele buurt rondom het stadion zal een flinke boost gaan krijgen. Woningen, hotels, horeca, winkels: het komt er allemaal.”

Ho, wacht! Niet iedereen is fan van het nieuwe project.

Lees hier waarom Feyenoord City een slecht idee is waar de belastingbetaler voor opdraait.

Ook de gemeente haalt deze argumentatie aan. De plannen zorgen voor meer banen, meer stageplekken en is het onderdeel van een groots sociaal maatschappelijk plan op het gebied van sport in de stad.

Het CDA is in ieder geval actief voorstander van Feyenoord City:

Factsheet: de belastingbetaler draagt steeds weer bij aan betaald voetbal

Betaald voetbal kost de belastingbetaler bakken met geld. Politie-inzet tijdens wedstrijden (dertig miljoen per jaar), uitzendrechten van de NOS (twintig miljoen per jaar) en leningen van de gemeente aan financieel noodlijdende clubs zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Het laatste grote voorbeeld is direct het duurste voorbeeld: een eventueel nieuw stadion voor Feyenoord.

De Kuip is oud en voldoet niet meer aan de moderne eisen voor een voetbalstadion. Al jaren heerst de discussie of de Kuip moet worden gerenoveerd, of dat er een heel nieuw stadion zou moeten komen. Hoe dan ook kost het project heel veel geld. Voor het laatste plan voor een nieuw stadion is 450 miljoen euro begroot, waarvan 135 miljoen euro belastinggeld is.

De Rotterdamse belastingbetaler betaalt 135 miljoen mee aan het nieuwe stadion van Feyenoord

De gemeenteraad is akkoord met dit plan. 30 van de 45 stemmen zijn voor dit plan. De gemeente zal de grond onder het nieuwe stadion kopen.

Helemaal zeker is het nog niet, maar met deze stemming lijkt de belangrijkste hobbel richting het nieuwe stadion genomen. De vraag is nu: is het terecht dat de belastingbetaler meebetaalt aan dit soort projecten?

Lees hier een rechtvaardiging voor het nieuwe stadion van Feyenoord.

En lees hier waarom dit soort staatssteun niet zou moeten plaatsvinden.