Big File Een leeftijdsgrens op energiedrank

Energiedrankjes moeten een leeftijdsgrens krijgen voordat er meer doden vallen

De Amerikaanse Davis Cripe (16) overleed nadat hij twee energiedrankjes en een kop koffie dronk. Zijn hart kon de plotselinge cafeïnestoot niet aan. Hoog tijd dat er een leeftijdsrestrictie op de zoete drankjes komt, vindt voedselwaakhond Foodwatch.

Energiedrankjes zijn al jaren onderwerp van discussie. “Met name voor kinderen zijn de blikjes met hun grote hoeveelheden taurine en cafeïne al gauw te veel”, vertelt Sjoerd van de Wouw van Foodwatch tegen BIG. “Een tijd geleden deden kinderartsen de oproep om energiedrankjes achter een leeftijdsslot te plaatsen, daar sluiten we ons graag bij aan.”

Je ziet nu zelfs kinderen met ouderdomssuikerziekte

Tot welke leeftijd de frisdrank dan verboden zou moeten worden, doet Foodwatch geen uitspraken over. Maar als een energiedrankje aan leeftijd wordt gebonden, moet dat dan niet ook voor andere cafeïnehoudende dranken, zoals koffie gelden? “We zien dat in de energiedrankjes veel meer suiker zit dan gemiddeld bij andere frisdranken.” Volgens Foodwatch zijn de drankjes dus echt een klasse apart.

Wacht!

“Dan kan je net zo goed ook koffie gaan verbieden.”

Volgens de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen gaat een leeftijdseis veel te ver.

Foodwatch staat zeker niet alleen in zijn kritiek. Ook het Voedingscentrum geeft een negatief advies over de mierzoete drankjes. “Energiedrankjes zijn geen gezonde keus”, valt er op de website te lezen. “Verder is het af te raden om energiedrankjes te drinken voor of tijdens het sporten (…) je kunt ervan uitdrogen.” Dat laatste staat haaks op de reclamecampagnes van bijvoorbeeld Red Bull die het drankje juist in verband brengen met verhoogde sportieve prestaties.

Hoewel dodelijke incidenten altijd gemeld worden door buitenlandse media, waarschuwt Van de Wouw voor de gezondheidsproblemen die energiedrankjes met zich meebrengen. “Zeker bij kinderen kunnen er slaapproblemen en hartkloppingen optreden.” Ook zijn frisdranken een grote aanstichter van suikerziekte. “Per week komen er in Nederland 1.200 mensen met diabetes bij. Je ziet nu zelfs kinderen met ouderdomssuikerziekte.”

Big File Een leeftijdsgrens op energiedrank

Energiedrankjes moeten een leeftijdsgrens krijgen voordat er meer doden vallen

Een leeftijdgrens voor energieblikjes gaat te ver, in Nederland gaat er niemand dood