Een portret van Edie Windsor, de vrouw die het homohuwelijk in Amerika gelegaliseerd kreeg

Edie (of Edith) Windsor (1929) werd door Obama een ‘stille held’ genoemd. Ze was een Amerikaanse homorechtenactiviste en zij heeft ervoor gezorgd dat mensen van hetzelfde geslacht nu mogen trouwen in alle Amerikaanse staten. Afgelopen dinsdag overleed zij op 88-jarige leeftijd. Een portret van Edie Windsor.

I think the truth is if you really care about the quality of somebody’s life as much as you care about the quality of your own, you have it made

In haar zevende levensjaar merkte Edie voor het eerst op dat ze gevoelens had voor vrouwen. Maar op zo’n leeftijd en in zo’n tijd als de jaren 30, toen er nog maar weinig mensen openlijk uit de kast kwamen, was het moeilijk voor haar om gehoor te geven aan die gevoelens.

Toen ze studeerde, verloofde ze zich met een man, Saul Windsor, de beste vriend van haar grote broer. “We really loved each other. Except if I saw two women together on the street, I was so jealous.” Die jaloezie werkte door in haar verloving. Ze werd verliefd op een studiegenote en de verloving werd verbroken. “It was both wonderful and terrible.” Toch kwam ze terug bij Windsor. Een leven als een lesbische vrouw in een tijd van overheersende homofobie wilde ze niet (sworn affidavit to the U.S. District Court for the Southern District of New York) , dus trouwde ze met Windsor nadat ze afgestudeerd was.

Marriage is this magic thing… it symbolizes commitment and love like nothing else in the world

Maar binnen een jaar besloot ze toch haar hart te volgen. Ze scheidde van Windsor, maar hield zijn achternaam. Ze focuste zich op haar baan bij IBM, waar ze een hoge functie zou behalen en uiteindelijk de eerste zou zijn die een computer ontving voor haar bureau bij IBM.

CNN

Edie ontmoette in 1963 de vrouw die haar zou inspireren geschiedenis te schrijven. Thea Spyer was een Nederlandse violiste. Ze begonnen te daten, wat wederom een zegen en een vloek bleek. Edie kon het namelijk goed vinden met haar collega’s bij IBM, maar mocht hen nog niets vertellen over haar relatie met Thea. Om haar relatie met Thea toch nog iets makkelijker te maken, vertelde Edie haar collega’s dat ze een relatie had met Thea’s ‘broer Willy’, die helemaal niet bestond. Die smoes kon de telefoongesprekken die Edie met Thea had nog enigszins verklaren.

In 1967 vroeg Thea Edie ten huwelijk en uiteraard zei Edie ‘ja’. Thea had geen ring voor ‘ broer Willy’ gekocht, maar een diamanten broche. Op die manier zou het minder opvallen bij Edie’s collega’s en hoefde ze geen vragen over haar ‘man’ te beantwoorden. Er ging maar liefst veertig jaar overheen voordat Edie en Thea konden trouwen, in Canada in 2007, want tot die tijd was het in Amerika nog steeds niet legaal om een huwelijk te sluiten tussen twee personen van hetzelfde geslacht.

When I first met Thea, we danced all night. I danced a hole through my stockings

Hun huwelijk was helaas van korte duur. In 2009 overleed Spyer aan de gevolgen van MS. Edie werd in het ziekenhuis opgenomen na een hartaanval,/gebroken hart. Ze kreeg geen tijd om te rouwen, want er viel niet veel later een belastingbrief op haar deurmat waarin stond dat ze 363.053 dollar moest betalen over het landgoed dat Thea haar had nagelaten. Normaal gesproken zou de vrouw in dit geval het landgoed gewoon erven, maar omdat het huwelijk van Edie niet met een man was en niet in Amerika was gesloten, kon Edie geen aanspraak doen op haar erfrecht.

Belachelijk, vond ze. Ze klaagde de Amerikaanse staat aan in 2010 voor dit discriminerende voorval en in 2013 kreeg Edie Windsor haar gelijk. Het moment waarop Edie Windsor geschiedenis schreef. Na haar rechtszaak kregen homoseksuelekoppels dezelfde voordelen als heteroseksuele koppels. Op lange termijn heeft dat ervoor gezorgd dat het homohuwelijk in 2015 gelegaliseerd werd in Amerika.

Wat vind jij van dit verhaal? Laat het weten in de comments. Inhoudelijk sterke reacties kunnen we (na toestemming van jou) meenemen in het artikel.