Een ode aan het saaiste land van Europa

Sinds Melania Trump first lady van de Verenigde Staten is, gaan steeds meer Amerikanen als toerist naar haar geboorteland Slovenië. Terecht: het saaiste land van de Balkan is een voorbeeld voor elke Europese democratie.

Het geboortedorp van Melania (waar ze haar overigens totaal niet kunnen herinneren) kapitaliseert momenteel flink op haar beroemdste ex-inwoner: toeristen kunnen er terecht voor Melania-wijn, -appeltaart, -slippers en -thee. Ook werd er tijdens een worstenfestival (waar alleen mannen aan mee mogen doen) een salami naar haar vernoemd.

De president houdt van hardlopen en paarden

Waar West-Europese staten worstelen met opkomend populisme en landen in de voormalige invloedssfeer van het communisme nostalgische stappen maken richting autocratie (denk Hongarije), is Slovenië een voorbeeld van een prima werkende parlementaire democratie met een bijzonder saaie maar gemoedelijke strijd tussen centrum-links en centrum-rechts.

De president, Borut Pahor, is het type gematigde politicus die buiten zijn eigen land eigenlijk nergens om bekend staat. Zijn Instagram-account toont een man die houdt van hardlopen, een beetje voetballen en een staatsbezoekje hier en daar.

Objem. / A hug. #friendship #friends #hug #openheart #pahor #president #presidentpahor #slovenia

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor) on

De beroemdste Sloveen is een slissende academicus met een baard

Wie hard nadenkt over bekende Slovenen (naast Melania) zal zich waarschijnlijk een tijdje het hoofd breken om vervolgens het antwoord schuldig te blijven. De links-georiënteerde student zal redelijk snel op de proppen komen met Slavoj Žižek.

Žižek, verbonden aan de universiteit van Ljubjlana, heeft zichzelf in de afgelopen 15 jaar opgewerkt tot wat enigszins eufemistisch ‘rockstarfilosoof’ heet. De zichzelf als marxist verkopende denker valt op door theorieën die een onnavolgbare (en veelal ook onvolgbare) mix vormen van highbrow en lowbrow, en die gretig aftrek vinden bij progressieve media als The Guardian en Vice.

Het nationale symbool is een blinde salamander

Waar menig land woeste fauna aanroept als nationaal dier (denk aan leeuwen en adelaars) houden de Slovenen het lekker origineel: de olm.

De olm is een slangachtige salamandertje met onderontwikkelde visuele zintuigen die alleen voorkomt in bepaalde grotten in de Dinarische Alpen, zoals die van Postojna. De witte (heel soms zwarte) diertjes slijten hun dagen glibberend in het koude water onder de grond en zijn daarmee de enige grot-bewonende salamanders van Europa. Spectaculair in hun bescheidenheid, werden ze door de regering toch geëerd met een plaatje op de Sloveense cent (inmiddels hebben ze helaas ook de euro).