Big File Een leeftijdsgrens op energiedrank

Een leeftijdgrens voor energieblikjes gaat te ver, in Nederland gaat er niemand dood

Twee energiedrankjes en een koffie waren er nodig om het hart van de Amerikaanse Davis Cripe (16) zo’n opdonder te geven, dat hij overleed. Is het niet tijd om een leeftijdsrestrictie aan de zoete blikjes te hangen? Niet als het aan de Nederlandse vereniging, Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) ligt.

Voedingswaakhond Foodwatch wil al langere tijd dat er, net als met alcohol en sigaretten, een minimumleeftijd wordt ingesteld voor energiedrankjes. “Dat gaat veel te ver. Waar trek je dan de grens?”, zegt een woordvoerder van FWS tegen BIG. “Dan kan je net zo goed ook koffie gaan verbieden. Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de consument zelf om te bepalen wat en hoeveel ze kopen.”

Wacht!

“In Energiedrankjes zit veel meer suiker dan in andere frisdranken”

Lees hier waarom energieblikjes hetzelfde moeten worden behandeld als sigaretten en alcohol.

De FWS erkent dat te veel Red Bull, Bullit, of een ander merk kan leiden tot gezondheidsproblemen. “Daarom volgen wij het advies van het voedingscentrum. Voor de rest moet iedereen zelf een afweging kunnen maken. Als je teveel water drinkt, is dat ook niet goed voor je. Dat weten mensen echt wel.” Het voedingscentrum raadt aan dat jongeren tussen de 13 en 18 jaar het bij één blikje per dag houden.

Als je teveel water drinkt, is dat ook niet goed voor je

De woordvoerder benadrukt dat dodelijke gevallen incidenteel zijn. “Van tijd tot tijd duikt deze discussie weer op, maar het heeft weinig te maken met de werkelijkheid.” Incidenten die bij tijd en wijle ergens in de wereld worden gemeld door de media, hebben vaak zonder uitzondering betrekking op overmatige, excessieve consumptie, vaak langdurig van aard. Zo luidt een statement dat de FWS direct nadat het overlijden van Cripe viraal ging naar buiten bracht. “In Nederland zijn dit soort gevallen helemaal niet bekend, we moeten het niet overdrijven”, aldus de FWS-woordvoerder.

Big File Een leeftijdsgrens op energiedrank

Energiedrankjes moeten een leeftijdsgrens krijgen voordat er meer doden vallen

Een leeftijdgrens voor energieblikjes gaat te ver, in Nederland gaat er niemand dood