Een baby is overleden omdat de ouders gluten en zuivel van het menu haalden

Een Belgische baby is in 2014 overleden omdat het van de ouders geen gluten en zuivel kreeg. De ouders van het kindje krijgen, als het aan het OM in België ligt, een gevangenisstraf van 18 maanden. Ze hadden de baby van maar zeven maanden oud zwaar ondervoed en gedehydreerd, meldt het AD.

Peter S. (34) en Sandrina V. (30) uit Beveren (België) voedden hun baby in eerste instantie gewoon borstvoeding en flesmelk. Toen dat niet werkte gingen de ouders er zonder tussenkomst van een dokter vanuit dat de baby niet tegen gluten en lactose kon. Het stel ging zelf aan de slag met alternatieve voeding. Peter en Sandrina, die samen een zaak voor natuurvoeding hebben en zelf flexitariër zijn, “zagen hun baby steeds lichter worden en deden niks,” zegt het OM.

Stoppen met gluten is sowieso geen goed idee als het niet hoeft.

Lees hier waarom gluten, ook voor volwassenen, heel belangrijk zijn.

De ouders hebben hun baby vier maanden lang gevoed met alternatieve voedingsmiddelen als quinoamelk, boekwijtmelk en rijstmelk. Dat was niet genoeg voor de baby om te kunnen functioneren. Toen de baby overleed was het kindje 4,3 kilo. Dat is 4 kilo minder dan baby’s normaal op die leeftijd wegen.

“Deze soorten melk bevatten niet de vereiste eiwitten, mineralen en vitamines”, zegt Elisabeth De Greef, kindergastro-enterologe aan het UZ Brussel tegen het AD. “Ze zijn niet aangepast aan zuigelingen en dus ongeschikt.”

Deze baby ging van een degelijke 6 kilo naar 4 kilo en de ouders deden niets

De vader verklaart tijdens de zitting dat hij gelooft in zijn onschuld: “In onze ogen deden we niets verkeerd. We hebben zo goed mogelijk geprobeerd om voor onze baby te zorgen”. De ouders voedden hun andere twee kinderen op een soortgelijke manier op, wat volgens de ouders bij die kinderen niet voor problemen heeft gezorgd.

De moeder gaf, in tegenstelling tot de vader, tijdens de zitting aan anders te hebben gehandeld met de wetenschap van nu. Zo zou ze eerder naar de dokter zijn gegaan.

Toch zijn er volwassen mensen die zweren bij een glutenvrij dieet.

Lees hier over mensen die zweren bij glutenvrij.