Eberhard ziet vanachter zijn raam hoe heel Amsterdam voor hem applaudisseert

Tweeduizend mensen gaven van te voren aan te komen, maar in werkelijkheid stonden er gisteren waarschijnlijk veel meer mensen te klappen voor de ambtswoning van Eberhard van der Laan. Een verslag.

Naarmate de dag vorderde werd steeds duidelijker dat het écht druk zou worden voor de voordeur van Herengracht 502. Dat had ook de gemeente Amsterdam door. Zo werd een deel van de Herengracht tijdelijk gestremd voor pleziervaart, reden trams om en was er veel politie op straat om de boel soepel te laten verlopen.

Via de Facebookpagina werd opgeroepen dat het vooral geen rouwbijeenkomst moest worden; bloemen en kaarsjes werden niet gewaardeerd. Daar hielden de meesten zich aan, en los van een fakkel en wat borden met Eber<3 erop, stond de avond vooral in het teken van het applaus, dat zeker tien minuten aanhield. Vervolgens werd het lied ‘Aan de Amsterdamse grachten’ ingezet, waarna Femke van der Laan samen met haar dochters naar buiten kwam.

ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

“Jullie burgemeester had hier heel graag zelf gestaan, maar dat gaat helaas niet. Wel heeft hij jullie kunnen horen en ervan genoten. Ik wil jullie namens hem hartelijk danken voor dit mooie gebaar en voor alle lieve reacties van de afgelopen dagen, jullie zijn een enorme steun”, zei zij. Ook dat kon rekenen op een minutenlang applaus. Oplettende aanwezigen zagen de Amsterdamse burgemeester door het raam kijken naar wat zich voor zijn deur afspeelde.

De organisatie van het evenement ontving van tevoren veel belangstelling in de media. De meningen over de actie waren verdeeld; er werd gesproken over schaamteloze zelfpromotie door de organisatoren en mensen riepen op ‘die man toch met rust te laten’. Daar hadden de duizenden Amsterdammers geen boodschap aan. Zo snel als de Herengracht volstroomde met mensen, zo snel was het ook weer afgelopen. Na het laatste applaus kwam de menigte op verzoek van de organisatie braaf in beweging en nog geen tien minuten later was de Herengracht nagenoeg leeg.  In het Facebook-evenement bedankt Saber Benjah, een van de organisatoren, iedereen voor zijn aanwezigheid. “Zonder jullie was dit ontroerende gebaar niet mogelijk.”

BIG was live bij het applaus. Bekijk hier de beelden: