Dunkin’ Donuts-ondernemer blij met stop toeristenwinkels: “Voor ons is dit alleen maar positief”

Vandaag maakte de Gemeente Amsterdam bekend geen nieuwe toeristenwinkels meer toe te laten in de binnenstad en veertig straten daar omheen. ‘Eindelijk!’, klinkt het onder veel inwoners, maar wat vinden de ondernemers van de toeristenwinkels ervan? BIG sprak Roberto Fava, de man achter de Ice Bakery’s en de Amsterdamse vestigingen van Dunkin’ Donuts.

Fava heeft een flink aantal ondernemingen in de binnenstad. Naast zes Dunkin’ Donuts heeft hij nog tien vestigingen van Ice Bakery en Bakery Cafe’s, die bij Amsterdammers vooral bekend werden als de Nutella-winkels. Over het besluit is Fava positief: het zit zijn plannen niet in de weg.

“Met Dunkin’ Donuts gaan we vooral uitbreiden buiten Amsterdam. Alles wat we in Amsterdam wilden openen, is gebeurd. We hebben onze positie al bepaald in de stad. Toen we in 2014 te startten hebben we een trend gezet, maar dat is in 2015 massaal gekopieerd.” Hij doelt daarmee op de wildgroei aan wafel- en ijswinkels van andere ondernemers, die toen volgens hem ontstond.

Hoewel de maatregel door de gemeente in het geheim werd voorbereid, kwam het niet als verrassing voor de ondernemer. “Het zat eraan te komen, iedereen wist dat het ging spelen. Voor de zomer hebben we met de gemeente bij elkaar gezeten, daar werd al duidelijk dat er iets ging gebeuren. Voor ons is dat eigenlijk alleen maar positief.”

Toen Fava merkte dat de Nutella-winkels vooral stuitten op veel afschuw van Amsterdammers, besloot hij het concept aan te passen. “Het was een beetje uitgemolken.” Toch gaat het goed met de wafel- en ijswinkels, waarvan de bezoekers voor 65 procent bestaan uit toeristen. “Amsterdam blijft groeien, dus wij ook.”