Dit zeldzame graffiti-kunstwerk in Amsterdam zit al decennia verstopt achter een muur

In Amsterdam wordt het terrein van het Foodcenter omgebouwd tot woongebied. Niet heel boeiend, zou je denken. Wat weinig mensen echter weten is dat op de muur van het koelhuis al meer dan dertig jaar een grote schildering verstopt zit van Keith Haring, één van ’s werelds bekendste popart-kunstenaars. Nu volop wordt nagedacht over de herbestemming van het terrein, is de vraag: wanneer krijgen we die muurschildering eindelijk te zien? BIG zoekt het uit.

Keith Haring (1958-1990) was een Amerikaanse kunstenaar. Hij werd bekend door schilderingen in metrostations, op muren en in nachtclubs en door zijn vriendschap met popart-collega Andy Warhol. De stijl van Haring kenmerkt zich door simpele figuren met sterke lijnen en felle kleuren, waarin hij beweging aanbrengt met simpele streepjes. In zijn kunst stelde Haring maatschappelijke zaken als oorlog, kapitalisme, seksualiteit en aids aan de kaak. In 1990 overleed hij aan de gevolgen van die ziekte.

In 1986 was Keith Haring in Nederland voor zijn tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Tijdens zijn bezoek maakte hij op de 32 meter hoge wand van het koelhuis een schildering van vijftien bij twaalf meter groot. Toen het koelhuis later werd gebruikt als centraal museumdepot voor het Stedelijk Museum, moesten de schilderijen die daar werden opgeslagen beschermd worden tegen vocht en regeninslag. Daarom verdween het gigantische kunstwerk twee jaar nadat Haring de schildering maakte al achter een aluminium plaat, die er nu nog steeds staat.

Vreemd, volgens sommigen in de kunstwereld, aangezien muurschilderingen van Haring tegenwoordig erg zeldzaam zijn. “Met zijn werk in openbare ruimtes probeerde Keith de gemeenschap direct aan te spreken. Hij zag de schildering als een cadeau voor de bewoners, om de gemeenschapszin te versterken. Het is nu aan de stad Amsterdam om deze verborgen schat weer tot leven te brengen”, is te lezen bij de tentoonstelling ‘The Prints of Andy Warhol and other PopArtists’ in de Amsterdamse Beurs van Berlage.

Meer moois zien van Keith Haring?

Vanaf oktober hangt een doek gemaakt door de kunstenaar na restauratie weer in het Stedelijk Museum.

Gaan we de schildering weer eens zien? En wanneer? BIG sprak met Philip van Maanen van Ballast Nedam, het bedrijf dat zich bezighoudt met de herinrichting van het terrein en dus officieel eigenaar is van het gebouw met de muurschildering. Dat het werk ooit weer voor publiek zichtbaar is, is zeker. “De plaat gaat eraf.”

19-03-1986 

Over de termijn waarop we het kunstwerk kunnen bewonderen, durft Van Maanen nog niets te zeggen. “Daar kan ik geen harde uitspraken over doen. We zijn nu aan het kijken hoe we dat gaan doen.” Gelukkig blijkt uit onderzoek dat in 2012 is uitgevoerd dat de schildering goed geconserveerd is, en kunnen we als het goed is over een paar jaar dus weer genieten van een originele Haring.

Wil je graag reageren op dit artikel? Laat het weten in de comments of mail naar gijsberts@big.nl. Inhoudelijk sterke reacties kunnen we (na toestemming van jou) meenemen in het artikel.