Dit kolossale bedrijf gaat miljoenen verdienen aan de komst van Hudson’s Bay

Het lijkt niemand te zijn ontgaan: het grote warenhuis Hudson’s Bay heeft vandaag zijn deuren geopend aan het Amsterdamse Rokin. BIG gaat voorbij aan de ‘spiegeltjes en kraaltjes’ en kijkt naar de eigenaar van de hele onderneming: NRDC Equity Partners. Een kolossaal investeerdersbedrijf dat Hudson’s Bay nu aan het oppompen is om de hele onderneming uiteindelijk  weer met winst te kunnen verkopen.

Waar hebben we het over? Het Amerikaanse NRDC Equity Partners (opgericht in 2006) is sinds 2008 de drijfveer achter het eeuwenoude Hudson’s Bay (opgericht in 1670). NRDC is een groot investeerdersbedrijf dat investeert in detailhandel, vastgoed en consumentenbedrijven. Zo heeft het Hudson’s Bay dus ook aan zijn portfolio toegevoegd. Naast Hudson’s Bay beschikt NRDC over ondernemingen als Home Outfitters, Lord & Taylor en Saks Fifth Avenue.

Wat doet NRDC? NRDC investeert in deze bedrijven, omdat het denkt ze groter en succesvoller te kunnen maken dan de ondernemingen bij aankoop zijn. Om zo’n investering als Hudson’s Bay te kunnen financieren, zamelt NRDC geld in bij andere fondsen. Dat soort fondsen zijn vaak ‘langetermijnbedrijven’ zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Die fondsen maken dan aan het investeringsbedrijf NRDC bekend dat ze hun geld over zeven of acht jaar terug willen hebben en rekenen daar een bepaald rendement over.

ANP

Hoeveel macht heeft NRDC over Hudson’s Bay? Wanneer het investeringsbedrijf genoeg geld heeft om een grote investering te doen, moet het een meerderheidsbelang kopen, wat betekent dat je voor 51 procent of meer aandeel hebt in het betreffende bedrijf. Als dat lukt, heeft het investeringsbedrijf de touwtjes van het bedrijf in handen. Zo’n investeringsbedrijf bestaat vaak uit oud-bankiers of oud consultants. Schatrijke mensen. NRDC mag nu bij Hudson’s Bay bijvoorbeeld bepalen of er wordt gesneden in salarissen of in personeel.

Maar het is niet maar alleen maar achterover zitten en geld innen voor NRDC. De gemaakte afspraken tussen NRDC en zijn investeerders moeten natuurlijk wel waargemaakt worden. Het grote investeringsbedrijf moet binnen zeven of acht jaar het geïnvesteerde geld kunnen terugbetalen, het liefst nog met winst voor NRDC zelf natuurlijk.

Waarom doet NRDC dit? Bij onder andere Hudson’s Bay moet NRDC ervoor zorgen dat het bedrijf groter wordt, dat de omzet groeit en dat het bedrijf beter gaat draaien. Dat kan bijvoorbeeld door te zorgen dat het gekochte bedrijf beter gaat inkopen, dat het financieel geherstructureerd wordt. NRDC koos ervoor om, als een stap om het bedrijf te verbeteren, met Hudson’s Bay uit te breiden naar andere landen. De vestiging van Hudson’s Bay in Nederland aan het Rokin is  de eerste van meerdere Hudson’s Bay warenhuizen.

Wat als NRDC klaar is met Hudson’s Bay? Als NRDC Equity partners op een gegeven moment het geïnvesteerde geld heeft terugverdiend en er zelf nog een zakcentje aan overhoudt, kan het Hudson’s Bay weer doorverkopen. Soms worden bedrijven als Hudson’s Bay doorverkocht aan andere Private Equity bedrijven die denken dat zij het bedrijf nog groter kunnen maken. Zo’n investering wordt altijd gedaan met in het achterhoofd dat het bedrijf ook ooit weer verkocht moet worden met winst. Investeringsbedrijven zullen daarom bedrijven alleen kopen als ze vertrouwen hebben in de groei van het bedrijf. Hudson’s Bay zou ook naar de beurs kunnen gaan als het tegen die tijd groot genoeg is om op de beurs overeind te blijven. Of een ander bedrijf doet een strategische koop van Hudson’s Bay, zoals Hudson’s Bay eerst misschien V&D zou kopen.