Dit is wat er gebeurt als Kim Jong-un op de rode knop drukt

Hoe zou het eruit zien als Kim Jong-un beslist op de rode knop te drukken en zijn raketten op de Verenigde Staten afvuurt? Door de laatste rakettest van het Noord-Korea lijkt het er op dat nu ook het Amerikaanse binnenland geraakt kan worden.

Een oorlog met Noord-Korea, het lijkt te kunnen gebeuren. Trump dreigt inmiddels met ‘fire, frenzy and frnakly power’, Kim heeft raketten waarmee het Amerikaanse vasteland bereikt kan worden: de Hwasong-14, een intercontinentale ballistische raket. Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten zijn het erover eens dat deze test zorgt voor een nieuw niveau van gevaar: de testen ‘representeren een nieuwe fase in bedreigingen die ernstig en urgent is voor de vrede en veiligheid in Noord-Oost Azië en de Verenigde Staten’, benadrukte het Ministerie van Defensie in Seoul, Zuid-Korea, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Met de intercontinentale raketten kunnen de Noord-Koreanen ‘makkelijk’ het Amerikaanse vasteland bereiken, zegt David Wright, fysicus en expert op het gebied van wapens, verbonden aan de Union of Concerned Scientists Global Security Program. Volgens hem laten de tests zien dat de raket zo’n 10.400 kilometer kan vliegen, wat betekent dat Chicago geraakt kan worden en New York misschien ook wel. Er is geen consensus onder experts over hoe ver de raket daadwerkelijk kan komen, sommigen denken dat van het binnenland van de VS nog geen sprake is.

Provocaties

Een raketaanval vanuit Noord-Korea zal niet zomaar komen, maar als verschillende provocaties vanuit betrokken landen uit de hand lopen zou het kunnen gebeuren. Eerder werd in dit artikel al beschreven hoe er een ‘totale oorlog’ met Noord-Korea kan ontstaan. Maar wat gebeurt er als Kim zijn zinnen heeft gezet om steden in het binnenland van de Verenigde Staten te vernietigen?

President Trump heeft al laten weten dat hij het wel regelt. “We’ll handle it”, zei hij. “We’re fucked”, dachten veel Amerikanen waarschijnlijk.

Peter Wijninga, militair expert verbonden aan het HCSS (Haags Centrum voor Strategische Studies), laat weten aan BIG dat hij denkt dat een aanval vanuit Noord-Korea niet snel zal gebeuren. Maar áls het gebeurt zal ‘Kim zoveel mogelijk schade willen aanrichten. Dan wil hij alles vernietigen’. Dat zou volgens Wijninga alleen als last resort gebeuren.

Sico van der Meer, expert op het gebied van massavernietigingswapens en Noord-Korea bij Clingendael, bevestigt dat: “Noord-Korea weet ook dat een aanval op de VS totale zelfmoord zal betekenen. Dat doen ze alleen als ze toch al ten onder denken te gaan.”

Wat zou de tactiek zijn om zoveel mogelijk schade aan te richten in Amerika? Van der Meer heeft daar wel wat ideeën over, laat hij weten aan BIG. “Als ze een effectieve aanval willen doen, dan vuur je niet één raket af, want die zou neergehaald worden”, zegt hij. “Je stuurt er meerdere, ook een aantal lege. Alle raketten die ze hebben. Dan komen er altijd wel een paar aan.”

als zoiets gebeurt, ja dan valt de ellende niet te overzien

“Dan heb je inderdaad een probleem”, zegt Wijninga. “De kans op een catastrofe neemt dan toe. Bovendien zullen de Amerikanen met de huidige regering geneigd zijn om een vergeldingsmaatregel te nemen. Dus als zoiets gebeurt, ja dan valt de ellende niet te overzien.”

Lege raketten

“Noord-Korea kan beginnen met een aantal lege raketten afschieten waardoor het raketverdedigingsysteem van de Amerikanen helemaal op tilt slaat en daar achteraan komen dan de gevulde raketten. Allerlei scenario’s zijn mogelijk, maar momenteel ben ik bang dat de Amerikanen niet alle raketten kunnen tegenhouden”, zegt Van der Meer.

“Het is heel ingewikkeld om te doen, je moet met satelliet en radar een inkomende raket traceren en dan precies de baan berekenen binnen hele korte tijd en hem dan kapotschieten”, legt hij uit.

Er komt een moment dat ze dat kunnen tegenhouden, maar op het moment nog niet

Wijninga denkt dat de VS een ‘redelijke kans’ maken om een aanval tegen te houden. “Amerika heeft goede afweersystemen, daar hebben ze veel proeven mee gedaan, ook al wil dat niet zeggen dat het systeem honderd procent waterdicht is. Er zijn veel mislukkingen geweest, maar op basis van mislukkingen leer je ook veel.”

“Er zijn wel succesvolle tests gedaan inmiddels maar dat is met eigen raketten”, vertelt Van der Meer. “Dus dan weten ze al dat er een raket gaat aankomen. Maar een raket van een vijand komt natuurlijk onverwachts binnen. Waarschijnlijk is het ook niet één raket maar zijn het meerdere raketten. Er komt een moment dat ze dat kunnen tegenhouden, maar op dit moment nog niet.”

“Overigens is er nog een probleem,” zegt Van der Meer. “Als je zo’n raket uit de lucht schiet, wat gebeurt er met het spul dat in de raketkop zit?”

Wat voor spul kan er eigenlijk in zitten, en wat gebeurt er als daarmee een Amerikaanse stad wordt geraakt?

Nucleaire wapens

“Als ze een nucleair wapen gebruiken richting de Verenigde Staten dan ligt de schade aan de grootte en de zwaarte van het wapen. Maar je zou in theorie een groot deel van de stad kunnen wegvagen, laten smelten eigenlijk,” zegt Van der Meer.

“Ik denk dat ze een flink eind op weg zijn met een bruikbaar kernwapen, een kernbom die klein genoeg is om in een kernkop te passen. Testje voor testje komen ze echt goed in de buurt van een bruikbaar wapen.”

Je zou in theorie een groot deel van de stad kunnen wegvagen, laten smelten

Het totalitaire land doet natuurlijk al tijden nucleaire tests, maar het is niet helemaal duidelijk over wat voor wapens het Kim-regime precies beschikt, vanwege de totale geheimzinnigheid.

De vraag is ook of de wapens betrouwbaar zijn. “Zo’n bom moet wel op het juiste moment afgaan. Juist bij een kernwapen wil je niet dat ‘ie pas afgaat als de raket de grond raakt, maar juist hoog in de atmosfeer waardoor je op veel groter oppervlak kan vernietigen.”

Chemische wapens

Er is nog iets dat niet geheel onbelangrijk is en dat vaak wordt vergeten door veel mensen. “Noord-Korea heeft ook een flink arsenaal aan chemische wapens. En die kun je ook op een raket monteren. Op zich zouden ze dat allang kunnen.”

Met chemische wapens moet je denken aan bijvoorbeeld giftige gassen zoals zenuwgas sarin, dat ook in de oorlog in Syrië gebruikt is. Of het VX-gas, waarvan Noord-Korea waarschijnlijk grote hoeveelheden van bezit. De oom van Kim Jong-un werd daar recentelijk mee omgelegd.

Als een dergelijke bom boven een dichtbevolkte stad afgaat, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Het lijkt Wijninga echter logischer dat Seoul of Tokio dan wordt beschoten dan een Amerikaanse stad.

Virussen en ziekten

Ook biologische wapens moeten niet vergeten worden: virussen en ziekten die worden ingezet als wapens. “Al jarenlang gaan inlichtingendiensten er vanuit dat Noord-Korea over biologische wapens beschikt”, zegt Van der Meer. “Als ze dat in een raketkop weten te krijgen en boven een stad loslaten, dan zouden ze een dodelijke en besmettelijke ziekte kunnen lanceren. Dat kan hele grote gevolgen hebben, wereldwijd.”

“In de VS hebben ze goede tegenmaatregelen. Ze hebben ook anti-virussen voor dit soort wapens beschikbaar. Het zal dan op zich dan redelijk snel ingekapseld worden, maar dat is echt wel even een crisis die je dan hebt. Maar als het een virus is waar nog geen tegengif voor is…”

Ik wil geen Armageddon-achtige scenario’s schetsen

“Ik wil geen Armageddon-achtige scenario’s schetsen maar in theorie zou je een besmettelijke ziekte kunnen lanceren die zich langzaamaan verspreid, als je dat boven Chicago laat ontploffen, dan wordt een aantal mensen in Chicago besmet – honderden, duizenden, tienduizenden, dat ligt helemaal aan de effectiviteit van het wapen – die andere mensen besmetten. Zo’n virus kan zich wereldwijd verspreiden.”

Mensen die het virus op binnenlandse vluchten meenemen of met het vliegtuig naar het buitenland gaan kunnen er voor zorgen dat zo’n virus razendsnel een wereldwijde epidemie veroorzaakt.