Dit is waarom mannen vaker klaarkomen dan vrouwen

Het is jammer maar waar en misschien verbaast het je niet zoveel: heteroseksuele vrouwen hebben veel minder vaak een orgasme dan heteroseksuele mannen. Eigenlijk komen mannen sowieso vaker klaar, blijkt uit een onderzoek waar ruim 52.000 mensen aan meededen.

Van alle heteromannen die meededen zei 95 procent dat ze altijd klaarkomen tijdens de seks. Voor andere groepen ligt dat percentage lager. Homoseksuele mannen scoren 89 procent, biseksuele mannen 88 procent en lesbische vrouwen 86 procent. Biseksuele en heteroseksuele vrouwen scoren veel lager: die zitten respectievelijk op 66 en 65 procent.

Meer gebeft worden en langere seks werkt het best voor het vrouwelijk orgasme

Het onderzoek werd uitgevoerd door psycholoog David Frederick aan de Chapman University, en werd gepubliceerd in Archives of Sexual Behavior.

Wat je er aan kunt doen

David Frederick zei tegen CBS dat een van de doelen van het onderzoek was om te onderzoeken ‘wat lesbische vrouwen anders doen dan heteroseksuele stellen’. Een van de dingen die opvielen: heteroseksuele vrouwen die bijna niet klaarkomen krijgen veel minder vaak orale seks.

Meer gebeft worden en langer durende seks, vanaf voorspel tot het einde, tongzoenen en stimulatie (dus niet penetratie), zijn de beste manieren voor vrouwen om klaar te komen, volgens het onderzoek.

Andere dingen die ook hielpen voor vrouwen zijn: laten merken wat ze graag willen, hun partner prijzen, sexy lingerie dragen, ‘sexy talk’ en liefdesverklaringen tijdens de seks, plus over het algemeen meer variatie in het seksleven zoals dates, massages en lichte SM.

Hoe het komt

Volgens de onderzoekers zijn er een aantal redenen dat vrouwen minder vaak klaarkomen dan mannen. Een daarvan is het sociale stigma dat hangt rond vrouwen die hun seksualiteit uiten. Ook het normale idee dat mannen de actieve rol tijdens seks hebben, kan een rol spelen.

“Vrouwen hebben een grotere ontevredenheid over hun lichaam dan mannen, en dat verstoort het seksleven. Als je daar meer op focust dan op je seksuele ervaring, kan dat invloed hebben op seksuele voldoening en de mogelijkheid om klaar te komen”, zegt Frederick tegen CNN.

Ook komt het onderzoek met een evolutionaire verklaring. Het orgasme van de man zorgt voor voortplanting, terwijl het vrouwelijk orgasme zorgt voor een ‘band met een romantische partner op de lange termijn’. Er is – wat voortplanting betreft – dus geen noodzaak voor vrouwen om een orgasme te bereiken.