Dit is waarom de poging van Catalonië om onafhankelijk te worden zal mislukken

In de regio van Catalonië wordt morgen een referendum gehouden over de onafhankelijkheid van het Spaanse gebied. Het verlangen naar onafhankelijkheid speelt al heel lang onder een deel van de Catalaanse bevolking. Gaat dit referendum aan dat verlangen gehoor geven? BIG zocht het uit.

Catalonië is het welvarendste gebied van Spanje. Met 7,5 miljoen inwoners brengt het Spaanse gebied twintig procent van de Spaanse economie voort. Het heeft dus grote waarde voor Spanje. Als Catalonië onafhankelijk zou zijn, zou Spanje zelf een stuk harder moeten gaan werken. Het is dan ook niet gek dat de Spaanse regering fel tegen het referendum is en het referendum en de uitslag ervan nietig heeft verklaard. Mensen die bij de organisatie van het referendum betrokken zijn, zijn opgepakt door de regering van premier Rajoy en stembiljetten zijn in beslag genomen.

Hee,

Catalonië is niet het enige gebied dat graag onafhankelijk zou worden.

Als alle separatisten hun zin krijgen, komen er in Europa meer dan 80 landen bij.

De (onbewuste) verdeling tussen Catalonië en de rest van Spanje is niet van de laatste jaren, maar al heel lang aan de gang. Het gebied werd voor de Spaanse Burgeroorlog onderdrukt door Franco’s dictatorschap van 1939 tot 1975. Toen Franco in 1975 overleed, kreeg Catalonië zijn onafhankelijkheid weer terug, vastgelegd in de grondwet van 1978.

In 2006 werd er een nieuw statuut opgesteld wat de Catalanen nog meer macht gaf. In het statuut werd bijvoorbeeld opgenomen dat het gebied meer zeggenschap zou hebben over het innen en heffen van belastingen. Ook werd er in het statuut gesproken over de ‘natie’ Catalonië. De Catalanen waren trots, maar de rest van Spanje was er niet blij mee. In 2010 werd het grootste deel van het statuut weer teruggedraaid. Catalonië had niet langer het aanzien van ‘natiestaat’.

Kleine kans

Sindsdien zijn de Catalanen boos. In 2014 werd er een onofficiële poll georganiseerd om te peilen hoe de Catalanen over onafhankelijkheid dachten. Twee miljoen stemgerechtigde Catalanen van de 5,4 miljoen deden mee aan de poll, en wat bleek? Maar liefst tachtig procent wilde onafhankelijk worden.

Toch is er veel veranderd sinds die poll. Uit recente peilingen blijkt nu dat slechts 41 procent van de Catalanen onafhankelijkheid verkiest boven bij Spanje blijven. De vooruitzichten voor het referendum lijken dus niet heel glorieus. Maar de initiatiefnemers van het referendum stellen geen ondergrens. Het maakt dus niet uit hoeveel mensen morgen komen stellen: het referendum is voor hen sowieso bindend. Als morgen dus de meerderheid voor onafhankelijkheid stemt, zal de onafhankelijkheid van Catalonië worden uitgeroepen door de Catalaanse regering. Dat wil nog niet zeggen dat Catalonië dan ook echt onafhankelijk is.

De Spaanse wet weerhoudt gebieden ervan om zichzelf af te scheiden van Spanje. Bovendien heeft, zoals eerder genoemd, de Spaanse regering het referendum en de uitslag daarvan nietig verklaard. Ze hoeven dus niks met de uitkomst van het referendum te doen. Er zijn nog heel veel obstakels te overwinnen voordat Catalonië dus echt onafhankelijk zal zijn.

Wat vind jij van dit verhaal? Heb je een toevoeging of een ander perspectief? Laat het weten in de comments. Inhoudelijk sterke reacties kunnen we (na toestemming van jou) meenemen in het artikel.